миризма там долу

Влагалищната миризма, която все още свенливо наричаме „миризма там долу“, говори много за интимното здраве. Вижте какво имаме предвид и вземете мерки, ако се налага.

Мирис на кисело мляко

Много жени твърдят, че миризмата от влагалището им напомня за тази на киселото мляко. Специалистите са спокойни, когато чуят това, защото то говори за добро интимно здраве. По думите им млечният аромат се дължи на големия брой млечнокисели бактерии (лактобацили), които обичайно населяват влагалището на здрави жени.

Миризма на метал

Металният мирис е много характерен непосредствено след месечното кръвотечение. Причината за появата му е промяната във влагалищното pH под влияние на кръвта. Той не е повод за притеснение и обикновено изчезва така, както се е появил.

Миризма там долу на развалена риба

Тази характерна миризма е явен признак за бактериална вагиноза. Въпросната вагинална инфекция се характеризира с нарушен бактериален баланс във влагалището. Тя възниква, когато „лошите“ бактерии вземат превес над „добрите“ лактобацили.

Освен неприятен мирис на риба клиничната изява на бактериална вагиноза включва още анормална секреция, сърбеж, зачервяване, сухота, болка при сексуален контакт.

Сладникава миризма

Макар да не е непременно неприятен, сладникавият мирис от влагалището не бива да се подминава. Той може да подсказва за кандидоза. Това е често срещана инфекция, причинена от гъбичките Кандида албиканс (Candida albicans). Смята се, че три от четири жени страдат от нея в даден етап от живота си. Най-често симптомите са леки до умерени. Свързани са не само със сладникава миризма, а и със силен сърбеж, влагалищен дискомфорт, парене и подобен на пресечено мляко секрет от влагалището.

Зловонна миризма там долу

Силната воняща миризма от влагалището в редица случаи се дължи на забравен тампон. Това се случва по-често, отколкото си мислите. Ситуацията не бива да се подценява, тъй като лесно може да се стигне до синдром на токсичния шок (СТШ). Става въпрос за многосистемно заболяване, което се причинява от токсин, произвеждан и секретиран от бактерията Стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus). Симптомите на СТШ могат да включват висока температура, гадене, повръщане, диария, ниско кръвно налягане и кожен обрив, наподобяващ този при слънчево изгаряне.

Силна неприятна миризма

Нетърпимата миризма, излъчвана от влагалището, може да говори за полово-предавани болести. Примери за такива са трихомониаза, гонорея и хламидия. Единствено гинекологично изследване може да потвърди диагнозата.

Надеждна помощ от природата срещу неприятна миризма там долу

Все повече гинеколози у нас препоръчват на своите пациентки да преборят лошата миризма от влагалището с помощта на:

Едновременният прием на тези два изпитани природни продукта осигурява на женския организъм оптимално количество млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Съставките са комбинирани така, че да:

  • нормализират pH на влагалището
  • възвръщат баланса във вагиналната и чревната микрофлора
  • повишават локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица
  • успокояват раздразнението и сърбежа във влагалището
  • премахват неприятната влагалищна миризма

Продуктите са напълно безопасни. Могат да се използват от бременни, кърмещи, менопаузални и менструиращи жени (след края на менструацията).

borola