Лактобацили

Вагиналната микрофлора при здрави жени съдържа голям брой аеробни и анаеробни бактериални видове и родове, като доминиращи са анаеробните бактерии от род Lactobacillus (лактобацили или т.н. млечнокисели бактерии).

Факт е, че вагиналната микрофлора е динамична, променяща се екосистема, където се наблюдава променливо преобладаване и разпространение на различни микроорганизми през различните фази в живота на една жена. Затова е добре да се подчертае значимостта на тези важни бактерии за баланса на вагиналната микрофлора и ролята им в поддържане на нормалното ѝ състояние. При нарушаване на равновесието се наблюдава т.н. дисбиоза.

Лактобацили – пазители на интимното здраве на жената

Колонизацията на млечнокисели бактерии в женския генитален тракт е важен компонент от репродуктивната система на нежния пол. Те осигуряват необходимата защита както от инфекции, така и от полово предавани болести и от неблагоприятни усложнения по време на бременността.

Лактобацилите възпрепятстват развитието на други микроби в гениталния тракт, главно чрез поддържане на нормални ниски нива на pH и посредством производството на млечна киселина. Не случайно интимната флора се състои предимно от лактобацили (80%).

Факторите, които смущават колонизацията на млечнокисели бактерии, могат да доведат до промяна в интимната микрофлора или да се стигне до т.н. бактериална вагиноза – състояние, при което лактобацилите вече не са доминиращ вид бактерия.

Но въпреки, че тези полезни бактерии са признати за пазител на женското интимно здраве, факторите, отговорни за тяхното разпространение, все още не са известни. Например, ако бактериална вагиноза традиционно се лекува с антибиотици, след проведеното лечение лактобацилите не винаги се възстановяват като доминираща бактерия във влагалищната микрофлора. Поради тази причина инфекцията рецидивира отново след време в 60%-80% от случаите.

Връзка между разпространението на лактобацили и вагиналния гликоген

Връзката между вагиналния гликоген и колонизацията на лактобацили в женския генитален тракт е известна от много години. Екип от учени открили, че производството на гликоген започва през периода на пубертета и по същото време започва да се наблюдава развитието на лактобацилите. И производството на гликоген, и колонизацията на лактобацили продължава през целия живот на една жена, чак до периода на менопауза.

Епидемиологичните изследвания показват, че когато в интимната флора преобладават лактобацилите, това предпазва женския организъм от множество болестотворни микроорганизми.

Лактобацили за здравето на женската вагинална екосистема

Млечнокиселите бактерии произвеждат млечна киселина, която е така ценна за естествения баланс на вагиналната микрофлора. Те поддържат нормални ниски нива на pH (3.8 – 4.5), което е важно за предпазване от развитие на инфекции.

Затова Лактобор Интим / Lactobor® Intim е препоръчван от много специалисти, защото съдържа именно млечна киселина и гликоген, които пазят нежната и уязвима интимна област на жените.
Вагиналният гел Лактобор Интим е 100% безопасен и може да се използва дори по време на бременност. Той бързо нормализира влагалищното pH и е подходящ за продължителна употреба и за превенция на рецидив.

borola