интимната микрофлора

Интимната грижа е важна част от женското здраве, но, за съжаление, много жени не са достатъчно добре осведомени какво е правилна грижа и как да бъде спазвана.
Неправилната интимна грижа може да доведе до катастрофални последствия, като поява на влагалищна дисбактериоза.

Всяка жена е длъжна да спазва безупречна интимна хигиена, да познава нарушенията във влагалищната микрофлора, да е запозната с възможностите за възстановяване и поддържане на правилния баланс на интимната микрофлора.

Прилагайте ежедневния душ правилно

До дисбаланс на интимната микрофлора могат да доведат различни причини. Една от най-често срещаните е грешна водна процедура. В никакъв случай не е необходимо да се къпете често, не повече от 2 пъти на ден. Сапунът не трябва да навлиза във влагалището, достатъчно е да се обработят външните полови органи.

Други причини за вагиналната дисбактериоза

Много често дисбактериозата се явява следствие от приема на антибиотици, понижен имунитет, несъблюдаване на хигиена преди полов контакт. Мъжът е длъжен да се отнася отговорно към своята хигиена, тъй като голяма част от бактериите попадат във влагалището на жената от нейния интимен партньор.
Не се препоръчва често използване на дезинфекциращи средства за поддържане на хигиената в интимната зона. Обикновено антибактериалните средства могат да убият напълно всички полезни бактерии във влагалището и нарушавате неговия баланс.

Друга често срещана причина за вагинална дисбактериоза е злоупотребата с използването на тампони. Ако се появи неприятно усещане, неприятна миризма или секрет с нетипичен цвят, дискомфорт при полов акт, въздържайте се от употреба на тампони. Те не трябва да се използват в последните дни от месечния цикъл, а ако се налага ползването им, да се подменят на всеки 4 часа. По време на месечен цикъл трябва да се въздържате от сексуална активност, от посещения на басейни, сауни и вани.
Много е важно да носите правилното бельо, за предпочитане – памучно. Гащите тип “прашка” са изключително неподходящи.

Как да се възстанови нормалният баланс на интимната микрофлора?

Естествената среда за влагалището е кисела. Сапунът вреди на интимната зона. Млечната киселина, която се отделя от особени “дружески” бактерии, живеещи във влагалището, са агресивни за бактериите, но съхраняват сперматозоидите. Това означава, че нарушаването на влагалищната микрофлора в някои случаи може да се окаже пречка за желана бременност. Интимната хигиена е необходима за всяко живо същество. Правилната грижа за деликатните части на тялото са гаранция за комфорт и удобство. Ако спазвате всички препоръки няма да имате никакви неприятни усещания, миризми и различни заболявания, провокирани от дисбактериоза.

borola