атрофия на влагалищната лигавица

Средната възраст, на която настъпва менопаузата при жените е 51 години. Това означава, че около една трета от живота си представителите на нежния пол прекарват в условията на климактериум, без менструален цикъл и изправяйки се пред всички последствия от това. Едно от основните последствия на климактериума е появата на вагинална сухота и в резултат – атрофия на влагалищната лигавица. Това обаче не означава, че срещу тези оплаквания не могат да се предприемат успешни мерки. Напротив, жените трябва да се насърчават и да бъдат проактивни, т.е. да търсят начин да преодолеят лесно последствията от менопаузата.

Атрофия на влагалищната лигавица и вагинална сухота – на какво се дължат?

Намалената секреция на естроген през менопаузата е основната причина за вагинална сухота и често придружаващата я атрофия на влагалищната лигавица. Тези оплаквания се отчитат при поне 40% от жените в климактериум, но едва около 25% от тях проявяват проактивност и търсят помощ до пълно елиминиране на проблема си. Това ни провокира да ви представим едно ефективно средство за овладяване и превенция на вагиналните проблеми през менопаузата, дало облекчение на редица благодарни пациентки.

Метод за превенция и овладяване на атрофията на влагалищната лигавица и вагиналната сухота

Най-удачният начин да се профилактират въпросните интимни проблеми е като се поддържа качествена интимна хигиена и се полагат необходимите грижи за влагалището. От съществено значение е да се поддържа влажността на влагалищната лигавица, която постепенно се изсушава поради ниските нива на естроген. Другата ключова стъпка е поддържането на специфичното за влагалището киселинно pH – около 3.8 – 4.5.
Като обобщение може да се каже, че грижите за интимната хигиена през и след менопаузата не отстъпват по важност от тези във всяка друга възраст.

На кой продукт може да разчитате за интимна грижа и който лекарите препоръчват?

От години на фармацевтичния пазар се предлага изцяло естествен продукт, съдържащ млечна киселина (лактат) и гликоген, а именно Лактобор Интим Гел/Lactobor® Intim. Тези съставки стимулират растежа на полезните бактерии, помагат за безпроблемното и бързо справяне с вагиналната сухота и за предпазване от атрофия на влагалищната лигавица. Това прави Лактобор особено подходящ за интимната грижа при жените в менопауза, при които естрогеновият дефицит провокира изсъхване на лигавицата във влагалището.

 

borola