менопаузата

В организма на менопаузалната жена се наблюдават редица промени, свързани с намаляването на производството на естроген (основният женски полов хормон). Естрогеновият дефицит е основната причина, която води до понижаване на еластичността на влагалището, намалено производство на гликоген (полизахарид, който се съдържа във всички клетки), което от своя страна води до понижено отделяне на защитните млечно-кисели бактерии. Като резултат от всички тези процеси нивата на нормалното влагалищно pH (около 4,5) се увеличават до около 6,8.

Освен това влагалищната лигавица се изтънява, а жлезите в гениталната област понижават отделянето на секрет.
Всичко това е повод за дискомфорт, вагинална сухота, болезнени сексуални контакти, парене, дори инфекции като вагинити и др.
Според специалисти, интимната грижа по време на менопаузата е както от основно значение за запазването на комфорта на жените, така и главен фактор за предотвратяването на гореописаните проблеми.

Какви са основните правила при интимната грижа в периода на менопауза – какво включват и какво изключват те?

  • Редовно измиване на зоната около гениталите, което би следвало да се извършва с повишено внимание и неагресивно с цел да се избегнат разранявания в областта.
  • Добре е почистването на интимната зона да се осъществява с хладка, но в никакъв случай гореща вода, тъй като това ще доведе до още по-силно изсушаване на лигавицата.
  • Употребата на тоалетна хартия с аромат, както и на влажни кърпички е недопустима по време на менопауза.
  • Употребата на измиващи средства като душ-гелове и сапун с рН, различаващо се от това на влагалището не би трябвало да допуска тъй като това ще доведе до нарушаване на киселинния баланс на влагалището и повишен риск от развитие на инфекции.
  • След измиването, изсушаването на интимните части трябва да се осъществява посредством мека и чиста кърпа, като се избягва търкането върху кожата.
  • Сред препоръчваните от специалисти подходящи средства за поддържане на интимната чистота по време на менопаузата е Лактобор Интим вагинален гел. Лактобор Интим вагинален гел съдържа комбинация от гликоген и млечна киселина, която е изключително подходяща за покриването на хигиенните нужди на жените в този период. Благодарение на съставките си, Лактобор Интим вагинален гел възвръща и поддържа здравословната влагалищна киселинност, предотвратява развитието на инфекции и премахва влагалищният дискомфорт. Лактобор Интим вагинален гел е средство както за надеждна интимна хигиена, така и за цялостен комфорт и защита от влагалищни инфекции на жената в менопауза!
borola