интимна хигиена

Когато става въпрос за интимно здраве и предпазване от гинекологични проблеми, нито една жена не бива да прави компромиси. Затова ще разгледаме въпроса за продуктите за интимна хигиена, на които жените се доверяват. Оказва се, че в стремежа да си осигурят максимална защита с тяхната употреба, жените всъщност може в много по-голяма степен да си навредят.

За важността на женската интимна хигиена

Основната опасност за влошаване на интимното женско здраве и появата на гинекологичен проблем идва от прекомерната употреба на продукти за интимна хигиена. Истината е, че влагалищната зона има достатъчно сигурни механизми за защита и доброто интимно здраве е въпрос не толкова на употреба на агресивни интимни продукти, колкото на поддържане на тези естествени защитни сили.
Оказва се, че целият спектър от продукти за интимна хигиена – от най-елементарните, до най-реномираните като марка, са потенциално опасни и употребата им може да доведе до обратен ефект. Т.е. вместо да се подобри вагиналното здраве може да се създадат допълнителни вагинални проблеми.

Само в САЩ годишното потребление на продукти за женска интимна хигиена е за суми, надхвърлящи 2 милиарда долара. Доскоро обаче бяха много малко проучванията за ефекта на тези средства върху женското здраве. С нарастването на интереса по темата все по-често се появяват данни за потенциалните опасности.

Опасният състав на продуктите за интимна хигиена при жените

Иригатор, вагинален душ, интимен дезодорант, кърпички или пудри – продуктите за интимна хигиена при женита са много и разнообразни. В състава им влизат химикали, които може да променят хормоналната секреция в женското тяло, да потиснат синтеза на гликоген – основният хранителен източник за бактериите във вагиналната микрофлора и др.

Влагалищната лигавица е много по-чувствителна и с много по-силно изразена абсорбираща способност от другите телесни зони. Затова и са разработени вагиналните глобули като лекарствена форма, гарантираща много по-бързото и пълноценно усвояване на медикамента. Тази особеност обаче може да има негативен ефект при прилагане на продукти за интимна хигиена. Съдържащите се в тях ароматизатори, консерванти, дори повсеместно ползваният глицерин, може да раздразнят и увредят чувствителната влагалищна лигавица.

На кой продукт може да се доверите за поддържане на добра интимна хигиена и вагинално здраве?

Както стана дума, за осигуряване на добра интимна хигиена е достатъчно да се поддържат естествените защитни сили на влагалищната екосистема. Продуктът, който може да осигури това, без никакъв риск от странични ефекти, е Лактобор Интим/lactobor® Intim. Това е изцяло естествен продукт, който съдържа гликоген – храна за лактобацилите (полезни бактерии) и млечна киселина (лактат), която нормализира pH на влагалището.

 

borola