Интимната хигиена

Интимната хигиена играе важна роля в живота на жената. Желателно е тя да бъде съобразена с чувствителността, индивидуалните и физиологични особености в интимната зона.

От физиологична гледна точка интимните зони са специфични и деликатни, и грижата за тях трябва да бъде нежна и щадяща.
Основният принцип на интимната хигиена е: разумен баланс и регулярност.

За да се поддържа естествено ниво на влагалищното рН, средствата за интимна хигиена трябва да бъдат използвани в много малки дози, особено в областта на малките срамни устни.

При избор на интимни хигиенични средства вниманието трябва да се насочи към техния състав, който да не включва съдържание на сапун, изкуствени ароматизатори и алкохол.Тяхното ниво на рН трябва да съответства на това на външните полови органи, чиято норма варира от 3,5 до 4 единици.
В много случаи за поддържане на интимна чистота е достатъчно топла преварена вода.

Бельото трябва да се сменя всеки ден. При избор на такова предпочитания трябва да се отдават на продукти с максимално съдържание на натурални влакна. Естествените тъкани абсорбират потта и влагата и позволяват на кожата да диша.

В последно време много жени употребяват ежедневни превръзки. Специалистите са на мнение, че ежедневните превръзки вредят на женското здраве. За поддържане на чистота и свежест е достатъчно редовен душ и чисто бельо. Към употреба на ежедневни дамски превръзки може да се прибягва само в случай на необходимост, например дни преди началото на очаквана менструация или след нея.

Най-доброто средство за лична хигиена за жената е регулярното измиване с топла вода. Ако нямате достъп до такава, може да използвате еднократно влажни кърпички, специално предназначени за интимна хигиена, но трябва да знаете, че подобни средства за поддържане на интимна хигиена не са подходящи за ежедневна употреба.

borola