интимна хигиена

Добрата интимна хигиена е изключително важна за поддържане здравето на половите органи и предпазване от инфекции. Основните правила в грижата трябва да бъдат представени на подрастващите момичетата и това да не се превръща в тема табу. Важно е, тъй като така ще могат лесно да се ориентират при наличие на проблем в интимната зона и няма да се срамуват и страхуват да потърсят помощ. В следващата статия сме подготвили как да се случи това. Вижте и вие!

Лесни стъпки за поддържане на добра интимна хигиена!

Добре е, посочените стъпки да се включат в ежедневната хигиена и да станат част от рутината. Те не са трудно изпълними, не изискват много усилия, а резултатите са повече от добри за поддържане на добро интимно здраве.

Осигуряване на правилно почистване

Въпреки ежедневното къпане е необходимо редовно да почиствате интимните си части с вода. Грижите обаче не трябва да се ограничават само с това. Жените е добре да измиват интимните си зони поне още 2-3 пъти през седмицата. Това е особено важно преди и по време на менструалния цикъл, за да се предотврати настъпване на инфекции. Също така избягвайте да използвате силни почистващи препарати, сапун, или ароматни продукти за интимна хигиена, тъй като химикалите, присъстващи в тях, могат да причинят дискомфорт като парене, сърбеж и вагинална сухота. Заменете ги с такива специално пригодени за интимна грижа, съдържащи млечна киселина и други съставки, които спомагат за поддържане на баланса във вагиналната флора.

Почистване на гениталиите в правилната посока

Това може да ви изглежда незначително, но всъщност взема участие за добрата интимна хигиена. Правилно е почистването да се извършва в посока от вулвата към ануса. Почистване в обратната посока може да доведе до пренасяне на бактерии от ануса към влагалището и така да се причини възпаление което да достигне и до пикочните пътища.

Носене на удобно бельо за добра интимна хигиена

Знаете ли, че повечето гинеколози не препоръчват носенето на прашки. Това е така, защото тяхната тънка лента върши прекрасна работа като преносител на бактерии от ануса към гениталиите по време на ходене. Освен това прекалено впитото бельо блокира притока на кислород към тях и намалява циркулацията. Затова е добре то да бъде направено от естествени материи, като памук например. Така се попива влагата, кожата диша и не благоприятства среда за развитие на болестотворни микроорганизми. Ако все пак не искате да носите бельо, изцяло от памук, то се уверете, че поне долната му основа е такава.

Избягване на често прилагане на вагинални душове

Вагиналните душове не се препоръчват като част от добрата интимна хигиена, тъй като съдържат разтвор, който може да наруши вагиналната микрофлора и да промени нейното pH. Освен това са пластмасови уреди, с накрайник, който се поставя във влагалището за неговото обливане. А поставен неправилно може да го нарани и да предизвика допълнителни проблеми от интимен характер.

Допълнителни мерки за поддържане на добра интимна хигиена и предпазване от инфекции

За отлична интимна хигиена е необходима комплексна грижа за влагалището и вагиналната микрофлора. Затова спокойно може да се доверите на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Вагиналният гел включва в състава си напълно синхронизирани в действието си съставки – млечна киселина и гликоген. Благодарение на тях се потиска растежа на вредните микроорганизми, възстановява се влагалищното pH и се неутрализира ефективно неприятната миризма. Изключително удобен за приложение, предлага се в туби за еднократна употреба и е безопасен за прилагане. За по-добър и усилващ ефект на гела се препоръчва и прием на продукта в капсулна форма. Съдържа висок брой млечно-кисели бактерии Лактобацилус булгарикус и бета глюкан като съдейства за укрепване на защитните функции на организма и нормализира вагиналната и чревна микрофлора.

Потърсете в аптеките или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola