Интимна хигиена по време на менструация

Поддържането на интимна хигиена по време на менструация е от съществено значение за осигуряване на комфорт и здраве на нежния пол. Менструацията е естествен биологичен процес и въпреки, че е рутинна част от живота, понякога е трудно да се подсигури максимална грижа. Затова и тази статия цели да даде най-добрите практики, обобщени в няколко лесни за изпълнение стъпки.

Разбиране значението на интимната хигиена по време на менструация

По време на менструацията тялото претърпява хормонални промени, които могат да доведат до повишено вагинално течение. Пренебрегването на интимната хигиена по време на менструация може да допринесе до развитието на бактериални инфекции и придружен с тях дискомфорт като:

  • неприятна миризма
  • сърбеж
  • инфекции на пикочните пътища
  • вагинит

Затова и е толкова важно да се поддържа добро интимно здраве по всяко време и с особено внимание през периода на менструация.

Избор на правилните продукти за интимна хигиена по време на менструация

Когато става въпрос за интимна хигиена по време на менструация, изборът на правилните продукти е от първостепенно значение. Изберете дамски превръзки, тампони или менструални чашки, които са изработени от висококачествени материали и са проектирани да абсорбират ефективно менструалното течение. Много е важно да сменяте тези продукти редовно, поне на всеки 4 часа, за да поддържате чистотата и да сведете до минимум риска от развитие на бактерии.

Практикуване на добри навици за интимна хигиена по време на менструация

В допълнение към използването на правилните продукти за менструация, практикуването на добри навици за лична хигиена е от съществено значение по време на менструация. Това включва измиване на гениталната област с мек сапун без аромат и вода поне два пъти на ден. Избягвайте използването на продукти, които са ароматизирани или съдържат алкохол. Те могат да нарушат естествения pH баланс на вагината и да доведат до дразнене, обилно течение и последващи инфекции. Винаги подсушавайте добре интимната област и носете качествено памучно бельо.

Съвети за поддържане на интимна хигиена в движение по време на менструация

Поддържането на интимна хигиена по време на менструация не винаги е лесно, особено когато сте в движение. Въпреки това има няколко съвета и трикове, които можете да следвате, за да останете свежи и чисти през целия ден. Носете малка торбичка, съдържаща резервни санитарни продукти, както и бельо, мокри кърпички, които подчертаваме са без алкохол, по възможност само с вода, както и торбички за еднократна употреба за дискретно изхвърляне. Освен това помислете за носенето на широки дрехи, за да позволите на въздушния поток да се движи свободно и да сведете до минимум натрупването на влага.

Доверете се на натурални продукти за добро интимно здраве по време на менструация

В периода около менструацията дамите могат да гарантират интимния си комфорт като заложат на естествени продукти. Чудесен вариант е доставянето на оптимални количества млечна киселина, която да елиминира болесототворните микроорганизми. А такава ще открите в Лактобор Интим вагинален гел / Lactobor® Intim. Този натурален продукт имитира защитните механизми на влагалището като доставя необходимия гликоген за подхранване на „добрите” бактерии.

Оптимални резултати се наблюдават при комбиниран прием с Лактобор / Lactobor® капсули, които допълват и усилват действието на вагиналния гел. Те съдържат високо количество лактобацили – Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Съчетани заедно двата продукта възстановяват равновесието във вагиналната екосистема след менструация. Комбинацията е особено подходяща като профилактично средство при жени, които страдат от рецидивиращи влагалищни инфекции. Има доказана ефективност при лечение на вагинална кандидоза и бактериална вагиноза. Високият профил на безопасност прави двата продукта удачни за употреба във всеки период от живота на жената.

Можете да ги откриете в аптеките в страната, а също така да поръчате и онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където често има атрактивни цени и промоции.

borola