интимна грижа

Проблемът интимна хигиена е нещо, на което всяка жена трябва да обръща сериозно внимание. Основната причина за това са нежеланите последствия, които сполетяват и младите, и по-възрастните жени в случаите, когато пренебрегнат своята интимна грижа или използват средства, които им създадат проблеми. Именно в тези ситуации зачестяват случаите на вагинит, известен и като вагинална инфекция. В настоящия материал ще разгледаме как ползването на дамски тампони може да се превърне в причина за поява на тези деликатни женски проблеми.

Дамски тампони – не можем да сме сигурни в безопасността на състава им

За да намали до минимум риска от неприятни последствия от методите за поддържане на своята интимна хигиена и вагиналното си здраве, всяка жена трябва да разчита само на продукти, в чийто безопасен състав е сигурна. Това трудно може да се постигне спрямо тампоните. Макар основните материали в тях да са естествени (памук и коприна), различни изследвания са открили и други съставки, включени с цел повишаване на абсорбиращата способност на дамските тампони. Много от тези съставки са преминали процеси на изкуствено избелване, вследствие на които в тампоните остават редица химикали, които може да предизвикат раздразнение на вагиналната лигавица и да доведат до развитие на вагинит.

Силна абсорбираща способност – още една опасна черта на дамските тампони, повишаваща риска от вагинит

Влагалището представлява своеобразна екосистема от полезни микроорганизми и флуиди, които поддържат състоянието й чрез запазване на баланса на вагиналното pH. Именно pH, или киселинността на влагалището, е факторът, който в най-голяма степен спомага за стимулиране растежа на естествените и полезни бактерии (лактобацили) и потиска развитието на опасните патогенни микроорганизми, които могат свободно да навлязат във влагалищното съдържимо.

При менструация тялото продължава да произвежда нормалния вагинален секрет, отговарящ за поддържане на pH, а полезната вагинална микрофлора продължава да изпълнява защитната си роля. Поставянето на дамски тампони в този период води до абсорбиране на голяма част от естественото влагалищно съдържимо, а в допълнение води и до задържане на част от вредните бактерии. Задържането на тези микроорганизми във влагалището също е сериозна предпоставка за развитието на вагинална инфекция (бактериална вагиноза).

В следващ материал ще продължим темата за потенциалния риск от вагинити при употреба на дамски тампони, ще представим една съвременна алтернатива на тампоните, ползвана по света. Най-важното обаче е, че ще ви представим средство – Лактобор Интим гел/Lactobor® Intim, с което всяка жена може да се предпази успешно или да подпомогне възстановяването си при вагинит и вагинална инфекция от всякакъв порядък – гъбична или бактериална.

 

borola