Лактобор Интим

Влагалището е своеобразна екосистема, която при здравите жени се намира в динамично, но доста лабилно равновесие, т.н. еубиоза. Важен фактор за поддържане на това равновесие е влагалищната микрофлора, която е съставена от различни видове “полезни” бактерии. От тях млечно-киселите (Lactobacillus) са най-многобройни – около 80%. Те произвеждат млечна киселина и поддържат нормално ниско ниво на pH (4-4,5) на влагалището като по този начин го предпазват от инфекции.

Клетките на влагалищната стена са на второ място по съдържание на гликоген след чернодробните клетки. Благодарение на специфични ензими лактобацилите атакуват клетъчните мембрани и гликогенът постъпва свободно във влагалищния секрет. По този начин се осигурява необходимата хранителна среда за растежа и развитието на “полезните” бактерии и функционира естествения вагинален защитен механизъм. Намаляването на броя на лактобацилите води до покачване нивата на pH, свръхрастеж на “вредни” бактерии и поява на т.н. бактериална вагиноза.

Бактериалната вагиноза представлява повърхностна вагинална инфекция, която се среща предимно при жени в детеродна възраст. Като основен причинител се посочва бактерията Gardnerella vaginalis. Бактериалната вагиноза е инфекция с висок риск от рецидиви. Ключов момент в лечението на рецидивите е възстановяване на вагиналната еубиоза и локалния имунитет. Като подходящи продукти в стратегията за лечение на рецидиви специалистите посочват комбинацията от Лактобор Интим и Имунобор Биотик.

Лактобор Интим съдържа млечна киселина, която възстановява нормалното рH на влагалището и гликоген, доставящ хранителни вещества на млечно-киселите бактерии. Лактобор Интим имитира естествения вагинален защитен механизъм. Той се усвоява отлично от епитела на влагалището, тъй като е под формата на гел.

Учените са на мнение, че опитите за локална колонизация на лактобацили са почти невъзможни, докато според канадско проучване приетите през устата лактобацили възвръщат баланса на вагиналната микроекосистема и се доказват във влагалището на седмия ден. Имунобор Биотик съдържа пробиотик и бета глюкан. Пробиотикът Lactobacillus bulgaricus е с високо микробно число, което осигурява ефективна колонизация на влагалището. Приемът на бета глюкан активира имунните клетки, които се придвижват по лимфен път до урогениталната мукоза като по този начин се стимулира отделянето на секреторния имуноглобулин А, т.е. повишава се локалната имунна защита.

borola