гъбички и месечен цикъл

Грешите, ако мислите, че между гъбички и месечен цикъл няма връзка! Те са много по-свързани, отколкото можете да предположите. Повече по темата ще научите в следващите редове.

Гъбички и месечен цикъл често вървят ръка за ръка. Ето защо се случва така…

През месечния цикъл нивото на основните женски полови хормони естроген и прогестерон се увеличава. Заедно с това нараства и рискът от вагинална гъбична инфекция – една от най-честите причини за посещения на гинеколог. Основните причини за появата ѝ през този период са:

  • характерната промяна в pH на влагалището в резултат на олющване (десквамация) на целия функционален слой (stratum functionale) на маточната лигавица (ендометриума)
  • повишената температура и влажност на влагалището

При наличието на тези две условия се създава идеална среда за развитие на гъбичките Кандида албиканс (Candida albicans). Използваме възможността да напомним, че те са сочени за основен причинител на вагинална кандидоза.

Допълните рискови фактори, повишаващи опасността от вагинална гъбична инфекция през менструацията, са:

  • повишените нива на стрес
  • неправилна интимна хигиена
  • постоянно използване на тампони

Прекъсване на порочния кръг на гъбички и месечен цикъл

За предотвратяване на вагинална кандидоза след менструация много помага:

Правилна интимна хигиена

Това включва всекидневно измиване на половите органи с топла вода и чисти ръце. Движението на водната струя трябва да е в посока отпред назад. В противен случай има опасност да се пренесат бактерии от ануса към влагалището и уретрата (пикочния канал). Нужно е да се избягва използването на парфюмирани сапуни и дори омекотители при пране на бельото, тъй като те нарушават влагалищната микрофлора. По време на месечния цикъл не се препоръчва къпане във вана и басейн.

Редовна подмяна на превръзките и внимателно с тампоните

Необходимо е дамските превръзки да се сменят често, защото застоялата кръв благоприятства развитието на вредни микророганизми. Не е желателно постоянното използване на тампони по време на менструация. Те нарушават влагалищната флора и водят до намаляване на добрите млечнокисели бактерии (лактобацили).

Намалване на стреса

Овладяването на стреса е работещ начин за силна имунна система и по-малък риск от инфекции, включително и вагинални. За намаляване на стресовите нива помагат медитацията, техниките за дълбоко дишане, успокояващата музика и отдаването на любимо занимание. Ето защо ви приканваме да им се отдадете през дните на менструация.

Прекъсване на връзката между гъбички и месечен цикъл

Специалистите гинеколози горещо препоръчват употребата на Лактобор / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули срещу вагинални гъбични инфекции след менструация. Продуктите са изцяло натурални и напълно безопасни. Активни съставки са млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Съставките допълват и взаимно усилват своето полезно действие. В резултат възстановяват влагалищното рН, намалява бактериите, които причиняват неприятна секреция и раздразнение, и нормализират вагиналната и чревна микрофлора.

Продуктите може да се намерят в аптечната мрежа и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola