посещение при гинеколог

Посещение при гинеколог не бива да се отлага, ако са на лице тревожни интимни оплаквания. Ето при кои задължително трябва да насрочите час за преглед:

Наличие на неприятна миризма и абнормално течение

Част от механизма за самопочистване на вагината е отделянето на вагинален секрет. Той може да бъде прозрачен или с белезникав цвят. Може да има лек мирис, както и да няма никакъв. Консистенцията му може да бъде рядка до водниста. Тези особености на вагиналния секрет са индивидуални за всяка жена и периода, в който се намира. Наличието на силна, неприятна миризма, и отделянето на абнормален секрет, обаче подсказват за интимен проблем. Най-често става дума за вагинална инфекция, която не отминава от само себе си, а изисква посещение при гинеколог.

Болка, сърбеж, парене и дискомфорт в интимната област като индикации за посещение при гинеколог

Болката, изпитването на сърбеж, парене и неопределим дискомфорт в интимната област могат да имат много и различни първопричини. Сред тях са бактериални, гъбични или уринарни инфекции, или полово-предавани заболявания. Тези състояния могат да бъдат диагностицирани и лекувани единствено от специалист. За това и при най-малко интимно неразположение – не отлагайте и не поставяйте здравето си в риск! Своевременно позвънете на гинеколога си.

Промени в месечния цикъл – изискват задължително посещение при гинеколог

Ако менструацията ви е станала по-болезнена, оскъдна или много обилна, е време да посетите гинеколог. Същото важи и ако цикълът ви стане нередовен или напълно спре. Зад тези оплаквания и смущения може да стои здравословен проблем, който да изисква навременно лечение. Липсата на менструация може да подсказва и за бременност. Дори и при малко съмнение за такава, потърсете гинеколога си.

Вагинално кървене

Лекото кървене или още зацапване между менструациите е нормално явление. Но ако забележите често и обилно вагинално кървене, незабавно посетете гинеколога си. То може да се наблюдава между самите менструации, както и по време или след полов акт. Може да бъде индикация за различни рискови за здравето състояния, като реалната причина може да бъде установена само от специалист.

Навлизане в менопауза

Климактериумът е специфичен период за жените, който бележи края на техния фертилитет. Първите сигнали за навлизане в т.н. пременопауза, са нередовност на цикъла, по-оскъдна или по-обилна менструация. Още при първи признаци за влизане в критическата възраст е добре да се посети гинеколог. Той ще даде по-обстойна информация и ще предложи набор от стратегии за поддържане на здравето през годините на климакс.

Как да се процедира след посещение при гинеколог?

Ако след гинекологичен преглед е установена вагинална инфекция, като бактериална вагиноза или вагинална кандидоза, специалистът ще назначи подходящо лечение. Възможно е леките неразположения, доведели жената до кабинета на гинеколога, да са причинени и от други, неинфекциозни фактори. Независимо от причините обаче, все повече гинеколози препоръчват да се приложи една комбинация, която спомага за възстановяване на вагиналната флора. Тя включва употреба на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Тези два продукта съдържат единствено натурални съставки, благоприятстващи женското интимно здраве – млечна киселина, гликоген, млечно-кисели бактерии и бета глюкан. Те допринасят за нормализиране на вагиналното pH и възвръщане на равновесието във вагиналната микрофлора. По този начин се овладяват раздразнението, дискомфортът, сърбежът, паренето, абнормалното течение и миризма в интимната област.

Комбинацията от продукти има висок профил на безопасност. Успешно се прилага в периода на бременност и менопауза. Особено удачна е при антибиотично лечение и рецидивиращи инфекции.

borola