влагалищна флора

В следващите редове ще ви представим 4 любопитни факта за вашата влагалищна флора, които е твърде вероятно да са ви убягнали досега. Вижте кои са те!

Незащитените сексуални контакти нарушават равновесието във влагалищната флора

При секс без предпазни средства броят на „добрите“ лактобацили (млечнокисели бактерии) във влагалището намалява за сметка на патогенните бактерии. До този извод стигат австралийски учени. Изследването им се фокусира върху бактерията Гарднерела вагиналис (Gardnerella vaginalis) – главен виновник за бактериална вагиноза. Проучването установява, че сексуално активните жени, които практикуват необезопасен секс, имат повече „вредни“ бактерии като Гарднерела вагиналис и по-малко „полезни“ като лактобацилите.

Нарушената влагалищна флора увеличава риска от заразяване с ХИВ

Жените с нарушено равновесие във влагалището са изложени на двойно по-голям риск от инфектиране с вируса на ХИВ от тези със здрава вагинална флора. Това показват няколко независими проучвания, проведени в Африка. Резултатите от тях са цитирани от проф. Янеке Ван де Уигерт от университета в Ливърпул пред BBC.

Най-честата вагинална инфекция в резултат на нарушена вагинална флора протича безсимптомно в 50% от случаите

Бактериалната вагиноза – една от най-честите вагинални инфекции сред сексуално активните жени – в около 50% от случаите протича без симптоми. Симптомите, ако има такива, са необичаен влагалищен секрет с неприятен мирис на риба. При ненавременно лечение инфекцията може да се разпространи към маточната шийка, матката, маточните тръби и яйчниците. При бременните жени е възможно да настъпи преждевременно раждане и/или увреждане на плода.

Влагалищната флора се нуждае от лактобацили, за да е здрава

Лактобацилите съставят 95% от влагалищната микрофлора. Те произвеждат млечна киселина, която потиска растежа на патогенни бактерии, като създава кисела среда във влагалището. Освен за здравето на влагалището, лактобацилите се грижат и за здравето на плода при бременните жени.

Изпитана комбинация с лактобацили за здрава влагалищна флора

Гинеколозите у нас препоръчват приема на следните два допълващи се природни продукта за поддържане на здрава вагинална екосистема:

Благодарение на оптималното количество млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан продуктите:

  • поддържат нормалната вагинална и чревна флора по време на антибиотично лечение и понижена имунна функция
  • повишават локалната имунна защита на вагиналната и чревна лигавица
  • възстановяват нормалното ниво на лактобацилите
  • нормализират влагалищното рН
  • успокояват влагалищното раздразненение и сърбеж
  • елиминират неприятната миризма от влагалището

Освен че са ефективни, продуктите са напълно безопасни при продължителна употреба. Могат да се използват от бременни, кърмачки, жени във фертилна възраст и менопауза. Налични са в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola