грижа за женското здраве

Полагането на оптимална грижа за женското здраве е мисия възможна! Тъй като това, което се случва там долу, обикновено е обвързано с цялостното здравословно състояние, в следващите редове споделяме нашия наръчник за здрава вагина.

Следете за признаците, които подсказват, че нещо не е наред там долу

За да може да различите индикациите за проблем с женското здраве, на първо място трябва да познавате добре вагината си. Промените в цвета и консистенцията на бялото течение често са издайнически признак на инфекция в интимната зона. Когато вагината е здрава, влагалищният секрет помага за естественото почистване на деликатната зона и предпазва от развитието на патогенни микроорганизми. Когато течението е прозрачно или белезникаво, без натрапчив мирис и с рядка до водниста консистенция – значи всичко е наред. Но ако забележите каквато и да било промяна в секрецията (сиво, жълто или зелено оцветяване; специфичен мирис като на развалена риба; гъста и лепкава консистенция), ви съветваме възможно най-скоро да посетите гинеколог. Вероятността да сте развили вагинална кандидоза, бактериална вагиноза или полово предавана инфекция е голяма.

Балансирано хранене – част от ежедневната грижа за женското здраве

Следващата стъпка в грижата за женското здраве е да обърнете специално внимание на храненето. Препоръчително е да наблегнете на консумацията на зеленчуци, плодове и млечно-кисели продукти. Последните са богати на натурални пробиотици, които притежават антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Разбира се има и храни, които е по-добре да избягвате. В тази графа спадат белият хляб, бял ориз и други рафинирани въглехидрати, защото повишават нивата на захарта, с която се подхранват някои патогенни микроорганизми. Не се препоръчват и продукти, които съдържат трансмазнини или изкуствени подсладители.

Не се престаравайте с интимната хигиена

В стремежа си да се погрижат по най-добрия начин за интимното си здраве много дами без да подозират допускат някои грешки. Всъщност голяма част от измивните продукти на пазара крият повече рискове за вагината, отколкото ползи. Причината е, че съдържат агресивни съставки, като изкуствени аромати и оцветители, които нарушават нормалното вагинално рН. В резултат влагалището е податливо на инфекции и раздразнения. Всъщност вагината има уникалната способност да се самопочиства и не се нуждае от специални промивки с дамски душове или интимни парфюми/дезодоранти. По-добре заложете на измиване с хладка вода и хигиенни продукти с максимално естествен състав, които не нарушават вагиналното рН.

Доверете се на природна грижа за женското здраве

За профилактика и лечение на вагинални инфекции може да разчитате на комбинация от натурални продукти с доказан ефект и висок профил на безопасност. Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули са създадени специално с грижа за женското здраве.

Вагиналният гел съдържа млечна киселина и гликоген. Действа в посока регулиране на влагалищното рН, възстановява вагиналната микрофлора и възпрепятства развитието на патогенни микроорганизми в интимната зона. Гликогенът е храна за добрите бактерии и подобрява естествената защита на влагалището срещу инфекции.

Капсулите съчетават две активни съставки – висок брой млечнокисели бактерии от вида Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Той е единственият имуномодулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Тази рационална комбинация нормализира вагиналната и чревна микрофлора и повишава локалната защита на лигавиците.
И двата продукта имат отлична поносимост. Подходящи са за употреба през всеки етап от живота на дамите – от пубертета, през бременността и след менопаузата.

borola