гъбички при диабетици

Високите нива на кръвна захар в организма повишават риска от развитие на вагинални гъбички при диабетици. В следващите редове споделяме повече по темата и полезни съвети за поддържане на добро интимно здраве при дамите.

Какви са причините за развитие на вагинални гъбички при диабетици?

Гъбичките са естествени обитатели на организма, но когато растежът им е неконтролируем те създават проблеми с женското здраве. При развитие на вагинална кандидоза най-честите оплаквания са зачервяване и сърбеж в интимната зона, поява на гъсто бяло течение, парене или болка при уриниране и по време на полов контакт. Въпреки че никоя жена не е застрахована от развитие на влагалищна гъбична инфекция, дамите с диабет са рискова група, ако не контролират нивата на глюкоза в кръвта. Когато те са високи, е възможно в телесните течности, включително във влагалищния секрет и вагиналните лигавици, нивата на захарта да се покачат. Това създава благоприятни условия за растежа на гъбични колонии, тъй като тези микроорганизми се подхранват от захарта. Също така при диабет се наблюдава повишена киселинност на вагиналната микрофлора. Този дисбаланс във влагалищната екосистема е още една предпоставка за развитие на вагинална кандидоза. Жените с диабет трябва да бъдат особено внимателни, защото високите нива на кръвна захар в организма затрудняват възстановяването и повишават риска от рецидивиращи влагалищни инфекции.

Съвети за превенция на вагинална гъбична инфекция при жени с диабет

Първата препоръка на специалистите към жените с диабет е да контролират стриктно нивата на глюкоза в кръвта, за да намалят риска от развитие на вагинална кандидоза и рецидивиращи влагалищни инфекции. Другите съвети за профилактика и поддържане на добро интимно здраве включват:

  • Спазване на отлична интимна хигиена
  • Избягване на измивни продукти, които съдържат силни ароматизанти
  • Използване на бельо от естествени материи, които не спарват, като памук
  • Редовна консумация на проботични храни, като естествено ферментирало кисело мляко

Натурална комбинация за овладяване на вагинална кандидоза с доказан ефект

За превенция и овладяване на влагалищна гъбична инфекция дамите могат да се доверят на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Тези два продукта за женското здраве действат в пълна синергия, за да гарантират комфорта в интимната зона. Това, което ги прави особено ефективни в борбата с упоритите вагинални гъбички е оптималното количество млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан в състава им. При паралелна употреба на двата продукта се постига:

  • Възстановяване на баланса във вагиналната микрофлора
  • По-добра локална защита на вагиналната и чревната лигавица
  • По-висок брой лактобацили

Резултатът при прием на двата продукта според предписанието е справяне с вагиналната кандидоза и предотвратяване на неприятните рецидивиращи инфекции. И двете средства са подходящи за употреба от бременни жени и девойки. Имат висок профил на безопасност, като не предизвикват странични ефекти.

borola