Бяло течение от стрес

Появата на бяло течение от стрес може да звучи невероятно, но истината е, че хроничното нервно напрежение се отразява пагубно върху женското здраве. В забързаното ежедневие малка част от дамите си дават сметка, че психологическите проблеми са пряко свързани с интимните неразположения. Това затруднява и установяването на причинно-следствена връзка между вагиналните смущения и хроничния стрес. В следващите редове споделяме знаците, с които тялото ви само подсказва, че е необходимо да забавите темпото и да се погрижите за женското здраве.

Бяло течение от стрес

Хронично високите нива на стрес потискат функцията на имунната система и може сериозно да нарушат рН баланса на вагиналната флора. В резултат влагалищният секрет е по-гъст, с неприятен мирис и по-изразен цвят. Обяснението е, че при нервно напрежение съпротивителните сили на организма, включително във влагалището, намаляват. Числеността на „добрите“ бактерии във вагината спада и се създават предпоставки за свръхрастеж на патогенни микроорганизми като гъбички и лоши бактерии. Промяната в цвета, мириса и консистенцията на вагиналния секрет обикновено е издайнически знак за интимна инфекция. Най-често става въпрос за вагинална кандидоза или бактериална вагиноза. В този случай е препоръчително да се консултирате с лекар, който да назначи терапия за овладяване на състоянието. Поработете и върху някои практики за справяне със стреса като упражнения за релаксация и дълбоко дишане.

Вагинална сухота и понижено либидо

Нервното напрежение и хормоналният баланс в организма са силно свързани помежду си. В стресова ситуация нивата на кортизол се повишават, а хормоните, отговорни за сексуалното желание – намаляват. В резултат жената е по-слабо възбудена, притока на кръв към интимната зона намалява и естественото овлажняване на влагалището не е достатъчно обилно. Това води до вагинална сухота, често съпроводена от болка по време на полов контакт и невъзможност за достигане на оргазъм.

Променлива менструация

Както споменахме стресът повлиява нивата на хормоните в организма. Естрогенът и прогестеронът от своя страна отговарят за менструалния цикъл при жената. Когато сте под напрежение, е възможно менструацията да бъде нередовна или дори цикълът да „пропусне“ някой месец. Тези изменения са предпоставка за проблеми с плодовитостта, защото нарушават овулацията. Ако мензисът ви е нередовен и болезнен без ясна причина, обърнете внимание на стреса в ежедневието и направете консултация със специалист по женско здраве.

Природна помощ срещу бяло течение от стрес и други влагалищни неразположения

Освен да намалите стреса в ежедневието, специалистите у нас препоръчват да се погрижите за интимното здраве с работеща комбинация от натурални средства – Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Успоредната употреба на двата продукта се грижи за състоянието на вагината като:

  • Възстановява баланса във влагалищната и чревна микрофлора
  • Нормализира вагиналното рН
  • Предотвратява рецидивиращи инфекции

Благоприятният ефект се дължи на оптималното количество млечна киселина, гликоген, млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан, които двата продукта доставят на организма. Те са напълно безвредни и са подходящи за употреба от всички дами, включително девойки, бременни, кърмещи и менопаузални жени. Може да закупите по всяко време от аптечната мрежа в страна или с един клик онлайн от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola