влагалищно възпаление

В настоящата статия ще ви запознаем с 4 изненадващи причини за влагалищно възпаление (вагинит). Няма обаче да спрем дотук! Ще представим и начините, чрез които да се противодейства. Да започваме!

Алергия

Вагината е една от най-уязвимите части от женското тяло. Нейното pH е силно чувствително към външни фактори, а локалният ѝ имунитет често реагира бурно към иначе безобидни вещества в продуктите за лична хигиена и защита като:

  • интимни сапуни и душ гелове
  • вагинални душове и промивки
  • тампони или дамски превръзки
  • лосиони и кремове за тяло
  • лубриканти
  • вагинални контрацептиви
  • презервативи от латекс

Алергичната реакция може да настъпи след използване на нов продукт или употребяван такъв. При поява на раздразнение и съмнения за алергия трябва да се преустанови употребата на продукта и да се потърси съвет от специалист.

Агресивен полов акт

Практикуването на груб секс крие сериозна опасност от разкъсване на влагалището и поява на възпаление. В случай че това е причината за вагиналната инфекция, силно препоръчително е временно да се преустановят сексуалните контакти и да се предприеме лечение. Обезболяващо лекарство без рецепта или нестероидно противовъзпалително средство може да помогне за облекчаване на болката. След овладяване на възпалението е желателно интимните ласки да са нежни и да се използа лубрикант за по-добро овлажняване на влагалището и намаляване на триенето.

Целулит – още една непозната причина за влагалищно възпаление

В медицината с термина „целулит“ се означава инфекция на дълбоките кожни слоеве. Причинителите на въпросната инфекция са бактерии, които навлизат през наранената кожа. Ако лезиите са вагинални (до такива може да се стигне след бръснене на интимните части), те могат да станат причина за възпаление на влагалището. Почистването на раната обикновено помага в борбата с инфекцията. Рядко се стига до прием на антибиотик.

Генитален херпес

Това инфекциозно заболяване, предизвикано от вируса херпес симплекс (HSV), пречинява силен дискомфорт на жените. Симптомите, по които се познава са парене, сърбеж, болка и мехурчета, пълни с течност в областта на влагалището. За овладяване на възпалението се използват антивирусни препарати.

Природата на помощ при влагалищно възпаление

Специалистите по женско здраве препоръчват лечението на възпаленото влагалище да се допълни с Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Едновременната употреба на тези две природни средства усилва ефекта на терапията и подпомага оздравителния процес. Използвани според предписанието, те по естествен начин засилват локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица. Възстановяват вагиналния баланс. Нормализират влагалищната микрофлора и потискат развитието на бактерии, причиняващи инфекции.

Благотворното въздействие на продуктите се дължи на високото количество млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан, което осигуряват на организма. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящи са дори за бременни.

borola