игиена на интимните части

Спазването на правилна хигиена на интимните части е от значение за здравето на жените. Дами, вижте какво ДА и НЕ правите при поддържане на интимната си хигиена.

Почистване на интимната зона

Редовното измиване на половите органи предпазва не само от дискомфорт, а и от интимни инфекции. Извършвайте го редовно, като почиствате вагината само отвън с вода и специално измивно средство. Избягвайте ароматизираните сапуни, гелове или дезодоранти. Не ползвайте и интимни душове. Всички изброени нарушават естествения баланс във влагалището и могат да причинят раздразнения и инфекции. След уриниране почиствайте интимната зона най-удачно с неароматизирана тоалетна хартия, а след дефекация измивайте с вода и сапун.

Секс и хигиена на интимните части при жените

Половият акт не бива да се разглежда като нехигиенично действие. Той носи редица позитиви за здравето. Но за да се избегнат потенциални интимни инфекции и полови болести, трябва да се спазват определени препоръки, като например:

  • Практикувайте секс с презерватив, за да се предпазите от полово предавани заболявания.
  • Винаги сменяйте презервативите при практикуване на различни видове секс.
  • Женската уретра е анатомично по-къса и в нея могат по-лесно да проникнат бактерии. За това след полов акт винаги посещавайте тоалетната. Уринирането спомага за извеждане на бактериите и не позволя развитие на уринарна инфекция.
  • Почиствайте интимните части с топла вода и сапун след приключване на половия акт.

Дрехи и бельо

Доброто вагинално здраве изисква да пазите интимната си зона винаги суха. Задържането на влага може да предизвика развитие на бактерии и последващи инфекции.

  • Носете удобен размер панталони – прекалено тесните ограничават естествената циркулация на въздух в интимната област и могат да предизвикат влошаване на кръвообращението.
  • Сменяйте дрехите и бельото след спортуване или изпотяване по друга причина.
  • Не прекарвайте твърде дълго време с мокър бански костюм.
  • Носете бельо от естествени, дишащи тъкани.
  • Подменяйте бельото при силно бяло течение или носете ежедневни превръзки. Тях също сменяйте често, за да не задържат влага и бактерии.

Хигиена на интимните части по време на менструация

  • Използвайте санитарни продукти за интимна хигиена, за които сте сигурни, че не причиняват раздразнения.
  • Подменяйте често санитарните принадлежности (на 2 до 4 – 6 часа). Те не бива да престояват повече от посоченото време, защото задържат бактерии. Затова ги сменяйте, дори и да няма видима нужда.
  • Измивайте интимните части поне по веднъж на ден.
  • Носете удобни дрехи, които улесняват циркулацията на въздух в интимната зона.

Още едно важно допълнение към женската интимна хигиена

Отличната женска интимна хигиена означава и предпазване от инфекции. За това приложете посочените препоръки и допълнете интимната си грижа с комбинация от Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Двата натурални продукта възстановяват нормалното pH във влагалището, борят се с абнормалното течение, неприятна миризма, раздразнение, сухота и сърбеж. Поддържат баланса във вагиналната микрофлора и осигуряват безупречно женско интимно здраве. Прилагат се за профилактика и поддържаща грижа при интимни инфекции. Могат да се използват във всеки период от живота – пубертет, бременност, менопауза. Естественият им състав гарантира ефект без рискове за здравето.

borola