дамски душ

Много жени разчитат на дамски душ, за да поддържат добра интимна хигиена в домашни условия или да предотвратят развитието и разпространението на инфекция. Но това не винаги е най-доброто решение.

В последните 100 години възгледите относно ползите и вредите от вагиналните промивки са доста противоречиви. Здравните експерти са категорични, че дамският душ трябва да се избягва по време на бременността, тъй като съществува риск от преждевременно раждане. Но мненията на специалистите по въпроса за промивки с цел интимна хигиена не са напълно единодушни.

В настоящата публикация ще изясним какви са рисковете от подобна самоинициатива, чиято цел иначе е подобряване на интимното здраве и до какво може да доведе честото практикуване на дамски душ.

Дамски душ – защо се практикува и какви са предимствата и недостатъците?

Много жени твърдят, че вагиналните промивки ги карат да се чувстват свежи и чисти. Други смятат, че този хигиенен навик може да предотврати нежелана бременност, да се справи с неприятна миризма или да премахне остатъчна кръв в края на месечния цикъл.

Предимства и недостатъци от дамския душ

Съществува само едно научно доказано преимущество на дамския душ – че жените, които си правят вагинални промивки до 6 месеца преди забременяване, намаляват риска от преждевременно раждане.
Но промивките по време на самата бременност създават риск от преждевременно раждане, както споменахме в началото на публикацията.
Относно недостатъците обаче нещата стоят по различен начин. Те са много и негативните последствия от тях могат да бъдат сериозни.

На първо място дамският душ повишава вероятността от вагинална инфекция. Другите негативни последствия са усложнения по време на бременността, дисбаланс във вагиналната флора и други вагинални нарушения. В действителност, жените, които си правят чести промивки, са със 76% по-предразположени към извънматочна бременност.

Не едно проучване потвърждава за съществуването на сериозни рискове за здравето на жените от редовното прилагане на дамски душ. Освен от вагинални инфекции се повишава и риска от репродуктивни проблеми. Вероятността от развитие на гъбична инфекция също е сравнително повишена.

Извод: Дамският душ не е решение за поддържане на добра интимна хигиена и нарушава влагалищното pH

Ако държите на своята интимна хигиена, използвайте щадящи средства, които не нарушават влагалищното pH, а го поддържат в норма. Именно такова средство е Лактобор Интим / Lactobor® Intim, който съдържа гликоген – храна за полезните бактерии и млечна киселина (лактат), която намалява броя на вредните бактерии и възстановява баланса във вагиналната флора. Използването на Лактобор Интим елиминира необходимостта от прилагането на дамски душ, защото ползите от този продукт надминават многократно интимните промивки с подръчни средства.

borola