влагалищна сухота менопауза

Когато говорим за влагалищна сухота, разпространена заблуда е, че засяга само дамите в менопауза. Специалистите по женско здраве обаче са категорични, че това схващане е погрешно. Оказва се, че немалка част от оплакванията от вагинална сухота идват именно от жените в репродуктивна възраст. В следващите редове споделяме причините за недостатъчна лубрикация при младите жени и стратегии за преодоляване на проблема.

Влагалищна сухота при млади жени

Няколко са главните „виновници“ за вагинална сухота при дамите в репродуктивна възраст. Начело в този списък попадат хроничния стрес и продължителната употреба на хапчета за контрацепция. Тютюнопушенето, редовната консумация на алкохолни и кофеинови напитки също може да повлияят негативно на влагалищното овлажняване. Вагиналната сухота е често срещан проблем и сред жените, които са подложени на лечение с химиотерапия или лъчетерапия. Макар и по-рядко, не е изключено да забележите, че лубрикацията в интимната зона намалява след раждане или кърмене. Не на последно място е важно да отбележим, че някои влагалищни инфекции също може да се окажат причина за сухота. Например вагиналната кандидоза често е съпровождана от намалено овлажняване и повишена чувствителност на влагалището. Другите оплаквания, по които ще разпознаете интимните гъбички са сърбеж, зачервяване и гъсто бяло течение, наподобяващо извара. Ако забележите споменатите симптоми, не отлагайте посещението при гинеколог. Причината е, че оставена без лечение, вагиналната кандидоза може да помрачи удоволствието по време на секс и повишава риска от заразяване с полово-предавани инфекции. Също така по време на интимен контакт има голяма опасност да предадете гениталната кандидоза на партньора и да влезете в омагьосания кръг на рецидивиращите инфекции.

Съвети срещу вагинална сухота

Първото решение, което предлагаме на дамите, страдащи от вагинална сухота, е включването на лубрикант в любовния ви живот. Независимо дали ще изберете такъв на водна или силиконова основа, лубрикантът е създаден, за да компенсира липсата на вагинално овлажняване и ще направи изживяванията в леглото по-приятни. Също така е важно да хидратираме организма отвътре навън. Препоръчително е да приемате около 2 литра вода на ден и да избягвате алкохолните и кофеиновите напитки, които действат тъкмо в противоположната посока. Друго нещо, на което трябва да обърнете особено внимание при вагинална сухота, е интимната хигиена. Оказва се, че не само честотата, но и начина на измиване на интимната зона е от значение. Препоръчваме ви да забравите за дамския душ и силно ароматизираните хигиенни продукти, които нарушават естественото рН на вагината.

Доверете се на ефективна комбинация срещу влагалищна сухота с доказан ефект при жени в менопауза и не само

Добрата новина е, че има трайно решение за дамите, страдащи от вагинална сухота. Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули са насреща за подобряване на интимния комфорт. Тези два продукта се допълват перфектно и осигуряват на влагалището всички необходими вещества, за да възстановят и поддържат баланса му.

Успоредната употреба на продуктите снабдява женския организъм с нужните количества млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Съставките се допълват взаимно. А резултатът е на лице – бързо нормализиране на влагалищното pH, възвръщане на естественото състояние на влагалищната и чревната флора. Двата продукта са ефективни както за профилактика, така и за овладяване на неприятните оплаквания при вагинална сухота и интимни инфекции. Не се колебайте, а потърсете още сега в аптеките или онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola