имунитет на влагалището

Локалният имунитет на влагалището се увеличава след първия полов контакт. Това установява американско изследване. Ако откритието бъде потвърдено и прието, то може да отвори нови хоризонти в профилактиката на полово предавани инфекции.

Имунитет на влагалището – началото на сексуалния живот му влияе

„Направихме сравнителен анализ на имунните промени, които настъпват, при млади жени преди и след полов акт. Целта ни беше да определим дали тези промени са свързани по някакъв начин с риска от полово предавани болести“, казват експертите.

Изследователите сравняват вагинални проби от 95 млади кенийки. Пробите са взети преди и след като жените са започнали да водят сексуален живот.

При анализа учените установяват рязко увеличаване на протеините, които контролират имунния отговор, в т.ч. IL-1beta, IL-2 и CXCL8. Това ясно се забелязва през първата година от началото на сексуалния живот. Потвърдено е, че промените не се дължат на бременност или полови предавани болести.

Членовете на научния екип разглеждат данните от други две проучвания, за да потвърдят резултата

Едното от изследванията е проведено сред 93 млади жени, а другото – сред 19. Комбинираните данни от тези две проучвания също показват повишени нива на имуностимулиращи протеини, включително IL-1beta, IL-2 и CXCL8, след началото на сексуалната активност.

„Започването на полов живот е свързано с по-високи нива на имунни медиатори. Все още обаче не сме наясно дали има причинно-следствена връзка между двете. Възможно е други фактори, допринасящи за началото на сексуален живот (социално-икономически статус, например), да са причина за промяна в имунната активност“, обясняват учените.

Последствията от имунното активиране на влагалището също не са известни. Изследователите предполагат, че имунните промени могат да помогнат за увеличаване на фертилността или за предпазване от полови инфекции.

Необходими са повече изследвания, които да потвърдят връзката между началото на сексуалната активност и имунните промени на влагалището. А също така и да се разберат последствията от това за интимното здраве на младите жени.

Естествено решение при всеки спад в локалния имунитет на влагалището

Наши гинеколози препоръчват Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули за нормализиране на вагиналната микрофлора. Когато се приемат в комбинация, продуктите осигуряват оптимални дози млечна киселина, гликоген, активни пробиотици от пробиотични щамове Lactobacillus bulgaricus и бета-глюкан.

Активните съставки съдействат за нормализиране на влагалищното pH, трайно възстановяване на лактобацилите и повишаване на естествената защита на организма.

Продуктите са безопасни и са с отлична поносимост. Лесни са за прием/използване. Подходящи са за всяка жена във всеки етап от живота ѝ. Спокойно могат да се използват от девствени момичета, жени в детеродна възраст и менопауза, бременни и кърмачки. Налични са в аптеките в страната и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola