възстановяване на влагалищната флора

Възстановяване на влагалищната флора е процес, който е необходим за поддържане не само на интимното, а и на цялостното здраве. Ето какво е нужно жените да знаят за интимната си флора и бактериалния баланс в нея!

Специфика на влагалищната флора

Естествената бактериална популация, която се открива в човешката кожа, уста, нос, гастроентериален и урогенитален тракт, се нарича човешки микробиом. Ние, хората, и микроорганизмите, които съжителстват с нас, си взаимодействаме. Ние им предоставяме хранителните вещества, за да растат и да се размножават, а те ни помагат да се пазим от патогени и изпълняват други важни функции.

Една от най-значимите ниши в женския организъм е влагалищната флора. Тази специфична микробиота се характеризира с ниско бактериално разнообразие. Най-разпространените бактерии във влагалищната флора са лактобацилите. Те са основни производители на млечна киселина, която понижава вагиналното pH до 4-4.5 . По този начин поддържа киселиността във вагиналната флора. Ниското pH и високите нива на млечна киселина държат патогените под контрол, тъй като те не могат да растат и да се развиват в киселинна среда. За това лактобацилите са с есенциална роля за поддържане на женското интимно здраве, като защитават от батериални, вирусни и гъбични инфекции.

Нарушен баланс във влагалищната флора и резултатите от него

Влагалищната микробиота на всяка жена е уникална и динамично променяща се среда. Тя пряко зависи от фактори, като хормони, месечен цикъл, бременност, и различни външни фактори – стрес, прием на антибиотици, тютюнопушене, хигиенни навици и други. Те могат да доведат до намаляване на броя на лактобацилите, по-малко производство на млечна киселина и нарушаване на интимното pH. При тези условия се предизвиква свръхрастеж на патогенни микроорганизми. Резултатът се изразява в нарушаване на крехкия баланс във влагалищната флора и развитие на инфекции. Бактериалната вагиноза е най-често срещаната форма на дисбиоза (нарушено равновесие във вагиналния микробиом). Вагиналната кандидоза е друга интимна инфекция, често засягаща дамите, която се провокира от дисбаланс във влагалищната микрофлора.

Симптомите, с които се асоциират нарушенията във влагалищната флора, са абнормално вагинално течение, възпаление, сърбеж, неприятен мирис, зачервяване, болка или парене при уриниране или полов акт. При възникването им се изискват целенасочени действия за възстановяване на нормалната флора във влагалището.

Работеща стратегия за възстановяване на влагалищната флора

За постигане на равновесие в женската интимна флора помага комбинираната употреба на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули.

Вагиналният гел съдържа млечна киселина и гликоген за нормализиране на влагалищното pH и възвръщане на баланса във влагалищната флора. Гликогенът е храна за полезните лактобацили. Помага им да растат и да се размножават, като по този начин вземат превес над патогенните микроорганизми.

Капсулната форма е създадена като идеално допълнение към първия продукт. Съдържа лактобацили (Lactobacillus bulgaricus) и бета глюкан – естествен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Допринася за поддържане на здрави чревна и вагинална микрофлори. Удачна е за употреба при дисбаланс във вагиналната флора и понижена функция на имунната система.

И двата продукта имат натурален висококачествен състав и действие, без странични ефекти. Могат да се прилагат във всеки период от живота на жената – пубертет, бременност, менопауза.

borola