вагинит

Много жени, диагностицирани с вагинална инфекция (вагинит) смятат, че причината за проблема може да се крие в необезопасения секс. Дали обаче е резонно да се подозира, че семенната течност може да провокира появата на вагинит? Един от характерните симптоми на вагинална инфекция е характерният мирис на влагалището след необезеопасен сексуален контакт. Този факт в голяма степен оправдава подозрението на жените, че спермата може да провокира развитието на вагинит. Истината е, че семенната течност след необезопасен секс не е причина за поява на вагинит, но допринася за влошаване на оплакванията.

Кога се развива вагинит и каква е ролята на семенната течност за изявата на симптомите?

Бактериална вагиноза се развива при свръхрастеж на някои бактерии, които нормално са представени в малки количества във вагиналната флора. Специфичният мирис като симптом на вагинит не се дължи на присъствието на семенна течност във влагалището, но изявите му се засилват под действието на спермата. Изявата на симптомите се влошава след необезопасен секс, поради промените във влагалищното съдържимо, които семенната течност инициира.

Нормалното pH на влагалището е киселинно, а това на семенната течност е алкално. Поради това след необезопасен секс вагиналният pH баланс се нарушава. Именно това стимулира развитието на някои бактерии, които предизвикват възпаление на влагалищната лигавица и развитие на вагинит. Така семенната течност косвено допринася за влошаване симптомите на вагинит.

За справяне със симптомите на вагинална инфекция

Лактобор Интим гел/Lactobor® Intim предлага ефективно решение при вагинална инфекция. Независимо от причината за развитие на заболяването, Лактобор Интим нормализира вагиналното pH и балансира състава на влагалищната микрофлора. Това е от ключово значение за неутрализиране на болестотворните бактерии, справяне с възпалението и премахване на симптомите.

Благоприятният ефект от прилагането на Лактобор Интим се дължи на специално подбрания състав на продукта. Той включва гликоген за подхранване на полезните лактобацили и лактат за нормализиране киселинността на влагалищното съдържимо.

 

borola