безопасен секс

Темата за сексуалните отношения между половете отдавна не е табу и днес по интимни въпроси се говори по-свободно от всякога. За съжаление обаче все още много хора продължават да омаловажават безопасния секс и последствията от това са налице. Във времето на бум на контрацептивите се наблюдава и бум на нежеланата бременност. Трябва обаче да се отбележи, че нежеланата бременност далеч не е единственото сериозно последствие при секс без предпазни средства. Налице са още редица опасности.

Вагинална инфекция засяга много по-често жените, пренебрегващи мерките за безопасен секс

Сред основните гинекологични проблеми на жените в репродуктивна възраст са вагинална кандидоза, бактериална вагиноза и поява на нехарактерно гъсто бяло течение. Основната причина за поява на подобни оплаквания е развитието на вагинална инфекция (вагинит).
За вагинална инфекция се говори тогава, когато гъбички или болестотворни бактерии попаднат във влагалищното съдържимо и се развият до численост, която превъзхожда броя на полезните бактерии, естествено пребиваващи там.

“Замърсяването” на влагалищното съдържимо и развитието на вагинална инфекция са последствие основно от:

– лоша интимна хигиена

– пренебрегване на мерките за безопасен секс

Как безопасният секс предпазва от вагинална инфекция?

Медицинската практика сочи, че основната част от жените, диагностицирани с бактериална вагиноза или вагинална кандидоза, споделят, че не разчитат на предпазни средства по време на секс или поддържат сексуални контакти с повече партньори.

Според специалистите това е най-прекият път към поява на вагинални проблеми. Няма да отделяме време за описване на всички болести, предавани по полов път, защото по темата е налична богата информация. Ще допълним само, че необезопасеното сексуално общуване повишава неимоверно риска от поява на вагинална инфекция при жените. Причината е в това, че семенната течност във влагалището драстично повишава неговото pH. Естественото pH на влагалищното съдържимо е кисело, а на спермата – алкално. Алкализирането на средата след секс без презерватив създава условия, потискащи развитието на естествените и полезни бактерии, и стимулира развитието на болестотворни микроорганизми – гъбички или бактерии. Затова безопасният секс предпазва не само от нежелана бременност и полово предавани болести, но и от най-често срещаният гинекологичен проблем – вагинална инфекция.

На какво да разчитате при вагинална инфекция?

Основната цел при лечение на бактериална или гъбична инфекция е балансирането на влагалищното pH и стимулиране растежа на естествената вагинална микрофлора. Това се постига бързо и ефективно с помощта на Лактобор Интим / Lactobor® Intim Gel. Прилагането на Лактобор Интим самостоятелно или заедно с антибиотично лечение е достатъчно надеждно средство за профилактика или овладяване на вагинална инфекция от всякакъв порядък.

borola