интимна хигиена

Здравото влагалище има изграден метод на самопочистване и защита от инфекции. Вагиналната флора секретира млечна киселина (лактат), която поддържа ниско (киселинно) pH и потиска растежа на вредните бактерии. Поради това една от най-често извършваните процедури при гинекологичен преглед е отчитането на вагиналния pH баланс. Ако се установи, че pH на влагалището е извън норма, трябва да се вземат мерки за нормализирането му.

В кои случаи е важно да проследите вагиналния си pH баланс? Как може да го направите в домашни условия?

Подобен тест е задължителен при усещане на дори лек вагинален дискомфорт. Важно е да се провери pH балансът на влагалището в случаи на сърбеж, парене при уриниране, нехарактерен интимен мирис и особено при поява на бяло течение. Добре е да се знае, че такива оплаквания може да се появят и при жени с изрядна интимна хигиена. Затова е важно да можете да отчитате вагиналния си pH баланс и в домашни условия. Това може да стане лесно и напълно безопасно. Може да се използва индикаторна лакмусова хартия. Задържането й до стената на влагалището за няколко секунди ще доведе до специфично оцветяване. То се съпоставя с приложените контролни оцветявания и се установява вагиналното pH в момента. За по-голямо улеснениe на жените те могат да разчитат и на модерни типове тест тампони за определяне киселинността на вагиналното съдържимо. И с двата типа продукти може да се отчетат евентуални отклонения от нормалното pH, които да изискват специфични мерки.

Кое е нормалното pH на влагалището? Как да го възстановите и поддържате?

При нормални условия pH на влагалищното съдържимо е леко киселинно, в границите 3,8 – 4,5. По-високи (алкални) стойности се отчитат скоро след полов акт например. Затова е добре проследяването на вагиналното pH да не се прави в такива моменти.

Отчитането на отклонения от нормалния pH баланс може да са знак за наличие на вагинална инфекция. Макар и да не е задължително, такъв риск съществува в над 50% от случаите на по-високо или по-ниско от нормалното pH. Важно е да се знаят обаче 2 неща:

  • не всички форми на вагинит предизвикват сериозни изменения на вагиналното pH
  • дори нормалната киселинност на влагалището не гарантира напълно, че няма протичаща вагинална инфекция

Затова профилактичните гинекологични прегледи са препоръчителни за поддържане на вагиналното здраве.

За възстановяване pH баланса на влагалището може да се разчита на Лактобор Интим / Lactobor® Intim гел. Той е изключително удобен за употреба. Съдържа гликоген за подхранване на полезните бактерии от вагиналната флора и млечна киселина за потискане растежа на вредните. Подходящ е за употреба както при лечение на вагинални инфекции, така и за поддържане на нормалния и безопасен pH баланс.

 

borola