вагинални проблеми

Поне 75% от жените са се сблъсквали с бяло течение, нехарактерна вагинална миризма, гъбична или бактериална вагиноза и други вагинални проблеми поне веднъж в живота си. При повечето жени първият сблъсък с тези вагинални проблеми е бил още през пубертета. Затова всяка млада жена е добре да знае, че оплаквания от подобен характер не са нещо необичайно и че може да се погрижи сама за възстановяване на вагиналното си здраве.

Вагинални проблеми през пубертета – особености

Най-честите вагинални проблеми през пубертета са провокирани от гъбична инфекция (кандидоза) или от неинфекциозен вагинит.

Кандидозата се причинява от гъбичките от род Кандида, които естествено населяват кожата на всеки човек. При нормални условия те не предизвикват проблеми, но ако навлязат в уро-гениталния тракт, може да провокират инфекция.

Неинфекциозният вагинит провокира раздразнение на вагиналната област, без съпътстваща инфекция. Много често обаче това раздразнение позволява на гъбички или бактерии да се заселят в гениталните зони, да ги инфектират и да предизвикат по-сериозни вагинални проблеми.

За честите случаи на вагинална кандидоза или неинфекциозен вагинит през пубертета има напълно логично обяснение. В този период момичетата започват да използват различни продукти за поддържане на интимната си хигиена. Много от тези продукти съдържат агресивни съставки, които може да раздразнят деликатната кожа в гениталната зона. В резултат се появят сърбеж, парене, вагинална миризма и повишена секреция и други симптоми на вагинални проблеми. Първият сблъсък с тези оплаквания може да е стресиращ за момичето, но елиминирането им е въпрос на няколко мерки.

Вагинални проблеми през пубертета – профилактика и овладяване

Основната превантивна мярка срещу вагинални проблеми през пубертета, както и в зряла възраст, е изборът на качествени продукти за интимна хигиена. Особено при подрастващите момичета е добре да се разчита на продукти с естествени съставки, чието действие да е базирано на поддържане естествените защитни сили на влагалището. Неговата естествена микрофлора, доминирана от полезните вагинални пробиотици (лактобацилите) може да осигури пълна защита от споменатите вагинални проблеми.

Качествена интимна грижа може да осигури Лактобор Интим / Lactobor® Intim – продукт, подходящ за жени във всяка възраст. Лактобор Интим поддържа естествените защитни механизми на влагалището – осигурява високи дози гликоген за храна на лактобацилите и млечна киселина за поддържане на леко киселото вагинално pH. Прилагането на Лактобор Интим помага за овладяване на неприятните вагинални проблеми и за превенция на повторните им появи.

borola