вагинални пробиотици

Вагиналното съдържимо е своеобразна екосистема – съвкупност от различни видове бактерии и гъбички. Полезните бактерии от род Лактобацилус се означават като вагинални пробиотици.

При нормални условия лактобацилите доминират количествено над останалите микроорганизми във вагиналната флора. Това е гарант за поддържането на добро вагинално здраве на жената. Редица ситуации обаче може да нарушат естествения баланс на вагиналната екосистема. Стига се до опасно нарастване колониите на болестотворните бактерии (основно род Гарднерела) и гъбичките от род Кандида. Едновременно намалява количеството на вагиналните пробиотици. Това от своя страна е основна причина за поява на вагинални проблеми като:

Вагинални пробиотици – роля за женското здраве

Как полезните лактобацили, означавани като вагинални пробиотици, подпомагат не само имунната защита на организма, но и конкретно вагиналното здраве?

  • пробиотиците имат ключова роля за стимулиране на имунния отговор на организма. Това е ключова тяхна роля за повишаване способността на тялото да преборва инфекциите, включително вагиналните
  • вагиналните пробиотици произвеждат млечна киселина (лактат), която придава киселинност на вагиналното pH. Подобни условия потискат развитието на болестотворните гъбички и бактерии
  • лактобацилите конкурират останалите микроорганизми за възможността да се прикрепват към лигавицата на влагалището. В тази връзка високата им численост е от ключово значение за плътното колонизиране на лигавицата и блокиране достъпа на вредните бактерии и гъбички

Кога да разчитате на допълнителен прием на пробиотици?

Вагиналната екосистема има способността да се самоподдържа. На тази естествена възможност за поддържане на вагиналното здраве може да разчита всяка жена с добро здравословно състояние.

В някои случаи обаче е наложителна външна помощ за елиминиране риска от вагинални проблеми. Това важи най-вече за жените, преминали антибиотично лечение, или спазващи определени диети, лишаващи ги от естествен прием на пробиотици. В такива случаи към средствата за интимна хигиена трябва да се прибави и прием на естествени вагинални пробиотици. Тази комбинация помага както за лечение на вагинит и други вагинални проблеми, така и за успешната им профилактика.

Като метод за поддържане на идеална интимна хигиена и нормално количество вагинални пробиотици се препоръчва комбинирането на Лактобор Интим / Lactobor® Intim с Имунобор Биотик/Imunobor®Biotic. Двата продукта са напълно безопасни за продължителна употреба, подходящи са за жени на всякаква възраст и са препоръчвано средство за поддържане на вагиналното здраве.

borola