добра интимна хигиена

Добра интимна хигиена – ние ви даваме правилните съвети. Не винаги трябва да свързваме бактериите със заболявания. Има бактерии, които са от съществено значение за защитата на нашите органи, като тези, които обитават червата или влагалището, известни като „полезна флора“. Вагиналната флора играе важна роля за поддържането на здравето на вагината, като поддържа ниско pH, което възпрепятства развитието на патогени. Когато стойността на pH излезе от равновесие, тази защита може да се наруши, което води до гъбични инфекции.

Защо е толкова важна добрата интимна хигиена?

Добрата интимна хигиена е в основата на всичко. Използването на неподходящи хигиенни продукти като душ гелове, сапуни и шампоани, може да повлияе на вагиналната флора. Дори естествени течности като кръв и сперма, които са алкални, могат да нарушат pH баланса в тази област. Според статистиката всяка седма жена е имала или има проблеми с вагиналния баланс.

Добра интимна хигиена – осигурете си здрава вагинална флора!

За да поддържате вагиналната си флора в добро състояние и да избегнете инфекции, следвайте тези съвети за добра интимна хигиена:

  • Мийте само външната страна на интимния орган. Вагината се почиства сама чрез естествени секрети, така че трябва да миете само нейната външна област – вулвата. Използвайте минимално количество продукти и то подходящи, за да не нарушите естествения баланс.
  • Използвайте вода и pH-неутрален сапун. Топлата вода е достатъчна за почистване на вулвата. Ако искате да използвате почистващ лосион, изберете продукт с подходящо pH. Сапунът трябва да е pH-неутрален и се използва в минимални количества. Винаги изплаквайте добре и поддържайте областта суха, за да избегнете влага, която насърчава размножаването на микроби.
  • Сменяйте бельото си всеки ден. Вагината се почиства чрез секреция, която се абсорбира от бельото. Затова сменяйте бикините ежедневно, за да предотвратите размножаването на бактерии. През лятото или когато се потите повече, може да се наложи да сменяте бельото няколко пъти на ден.
  • Не носете твърде тясно бельо. Тясното бельо може да причини раздразнение на кожата и последващи инфекции. Дори е най-добре е да спите без бельо през нощта, за да позволите на кожата да диша.
  • Редовно сменяйте хигиенните материали. Продуктите като тампони, менструални чашки и превръзки трябва да се сменят редовно, за да се предотврати влиянието на кръвта върху рН баланса. Избягвайте ароматизирани продукти, които могат да раздразнят кожата.
  • Предотвратявайте прекомерното изсушаване. Тампоните могат да изсушат влагалището, което води до инфекции. Менструалната чашка е по-добра алтернатива, която е по-щадяща за вагиналната флора и околната среда.
  • Избършете се правилно в тоалетната. Чревните бактерии могат да причинят инфекции. Винаги избърсвайте отпред – назад, за да предотвратите попадане на бактерии във влагалището.
  • Обърнете внимание на диетата си. Намалете консумацията на захар, която насърчава възпаленията. Хранете се с млечнокисели бактерии, които са полезни за вагиналното здраве.
  • Премахвайте внимателно интимните косми. Окосмението в областта действа като естествена въздушна възглавница, която предпазва кожата. Бръсненето може да причини раздразнения и инфекции. Ако премахвате космите, правете го внимателно, за да избегнете наранявания.

Следването на тези съвети за добра интимна хигиена ще помогне за поддържане на здрава вагинална флора и ще ви предпази от инфекции. Важно е да се използват правилни хигиенни практики и продукти, за да запазите естествения баланс на вагината.

Добра интимна хигиена – имате я!

Специалистите по женско здраве препоръчват на жените да използват вагиналния гел Лактобор Интим / Lactobor® Intim и капсулите Лактобор / Lactobor® за облекчаване на сърбежа и дискомфорта в интимната област. Тези два продукта, комбинирани, предлагат естествено и ефективно решение благодарение на своите активни съставки: млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан.

Активните съставки в продуктите помагат за:

  • Повишаване нивата на полезните лактобацили – те са ключови за поддържане на здравословна микрофлора във влагалището и червата.
  • Нормализиране на вагиналната и чревната микрофлора – създават благоприятна среда за растеж на полезни бактерии, които предпазват от инфекции.
  • Възстановяване на естественото овлажняване на влагалището – поддържа влагалището хидратирано, което е важно за предотвратяване на сухота и дразнене.
  • Укрепване на локалната имунна защита – подпомага естествената защита на вагиналната и чревната лигавица, което намалява риска от инфекции.

Осигурете си най-добрата интимна хигиена!

Тези продукти могат да бъдат открити в аптечната мрежа или поръчани онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola