възстановяване на вагиналната флора

Поддържането и възстановяване на вагиналната флора е от решаващо значение за цялостното интимно здраве на нежния пол. Влагалищният микробиом е съставен от полезни бактерии в баланс, които предпазват от инфекции и поддържат здравословно ниво на pH. Различни фактори обаче могат да нарушат това равновесие, което да доведе до дискомфорт и потенциални здравословни проблеми. В тази статия ще проучим какво представлява вагиналната флора, защо е от съществено значение и как да я възстановим, за да насърчим доброто женско здраве.

Разбиране значението на вагиналната флора

Вагиналната флора е сложна екосистема, съставена предимно от бактерии, наречени Lactobacillus. Те помагат за поддържане на киселинна среда (с pH около 3,8 до 4,5), която предотвратява свръхрастежа на вредни бактерии и дрожди. Когато този баланс е нарушен, това може да доведе до състояния като бактериална вагиноза, гъбични инфекции и повишен риск от полово предавани инфекции (ППИ). Правилното възстановяване на вагиналната флора е жизненоважно за предотвратяване на тези състояния и осигуряване на цялостно вагинално здраве. Фактори като антибиотици, хормонални промени, стрес и дори някои хигиенни продукти могат да нарушат естествения баланс.

Диета, богата на пробиотици – ключови фактори за възстановяване на вагиналната флора

Пробиотиците са полезни бактерии, които помагат за възстановяване на естествения бактериален баланс във влагалището. Включването на богати на пробиотици храни във вашата диета, като кисело мляко, кефир, кисело зеле и други ферментирали храни, може да поддържа вагиналната флора здрава и без проблеми. Освен това след курс на лечение с антибиотици, които могат да нарушат естествения баланс е от съществено значение да се заредите с пробиотици, като на пазара има достатъчно висококачествени природни продукти за целта.

Направени проучвания показват, че редовния прием на пробиотици може да помогне за намаляване повторната поява на бактериална вагиноза и гъбични инфекции.

Хигиенни практики, които помагат за възстановяване на вагиналната флора

Добрите хигиенни практики са от съществено значение за възстановяване на вагиналната флора и поддържането на нейния баланс. Въпреки това е важно да се избягват практики, които могат да нарушат естествената среда на вагината.

Обливането например с дамски вагинални душове, може да отмие полезните бактерии заедно с вредните, което води до дисбаланс. Вместо това се препоръчва нежно измиване с вода и мек сапун без аромат. Носенето на дишащо памучно бельо и избягването на тесни дрехи също може да помогне за поддържането на здравословна среда чрез намаляване на влагата и дразненето.

Важно е да се отбележи, че вагината се самопочиства и прекомерното миене или използването на агресивни сапуни може да наруши естественото равновесие, което води до повишен риск от инфекции.

Работеща комбинация за възстановяване на влагалищната флора

За постигане на равновесие в женската интимна флора помага комбинираната употреба на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули.

Вагиналният гел съдържа млечна киселина и гликоген за нормализиране на влагалищното pH и възвръщане на баланса във влагалищната флора. Гликогенът е храна за полезните лактобацили. Помага им да растат и да се размножават, като по този начин вземат превес над патогенните микроорганизми.

Капсулната форма е създадена като идеално допълнение към първия продукт. Съдържа лактобацили (Lactobacillus bulgaricus) и бета глюкан – естествен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Допринася за поддържане на здрави чревна и вагинална микрофлори. Удачна е за употреба при дисбаланс във вагиналната флора и понижена функция на имунната система.

И двата продукта имат натурален висококачествен състав и действие, без странични ефекти. Могат да се прилагат във всеки период от живота на жената – пубертет, бременност, менопауза.

Потърсете в аптеките в страната или поръчайте лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola