бяло течение

Бяло течение – дали е нормално, ще разберем сега! Бялото течение е естествен процес на женското тяло, който представлява вагинален секрет. В нормални граници този секрет е признак на здрава вагинална среда и играе важна роля в поддържането на влагалището чисто, и влажно. Течението има защитна функция, като премахва мъртвите клетки и микроби от влагалището, и предотвратява инфекции. Въпреки това, ако има промени в цвета, консистенцията или мириса на течението, това може да сигнализира за здравословен проблем, който изисква внимание.

Бяло течение – нормално или не?

Нормалното бяло течение варира в зависимост от фазата на менструалния цикъл, възрастта и здравословното състояние на жената. Например, в средата на цикъла (по време на овулацията) течението може да стане по-гъсто и прозрачно. То обикновено е без мирис или с лек, специфичен, но не неприятен аромат.

Ненормалното бяло течение се различава по няколко основни признака:

  • Цвят – нормалният секрет обикновено е бял или прозрачен. Ако секретът стане жълтеникав, зеленикав или кафяв, това може да е сигнал за инфекция или възпаление.
  • Консистенция – ако течението стане по-гъсто, пенесто или прилича на извара, това може да е признак за възможна гъбична инфекция (като кандидоза).
  • Мирис – промяната в мириса – от неутрален към остър, рибен или кисел – може да сигнализира за бактериална вагинална инфекция.
  • Количество – увеличаването на количеството течност също може да е индикатор за проблем, особено ако е придружено от сърбеж, парене или дразнене.

Бяло течение – причини

Причините за бяло течение могат да бъдат както естествени, така и свързани със здравословни проблеми:

  • Хормонални промени – през различните фази на менструалния цикъл хормоните естроген и прогестерон влияят върху количеството и консистенцията на секрета. Това е особено забележимо по време на овулацията, бременността и при използване на хормонални контрацептиви.
  • Инфекции – гъбичната инфекция кандидоза е често срещана, предизвикана от свръхразмножаването на дрожди от рода Candida. Обикновено се характеризира с бяло, гъсто течение, сърбеж и дразнене. Също така, няма да пропуснем и бактериалната вагиноза, която е в резултат от нарушен баланс на бактериите във влагалището. Тогава секретът става сивкав или бял, с неприятен мирис на риба. И за финал, трихомониазата е полово предавана болест, която може да предизвика жълтеникаво или зеленикаво течение с пенеста консистенция и неприятен мирис.
  • Алергии и раздразнения – използването на определени сапуни, парфюми, тампони, лубриканти или бельо от изкуствени материи може да предизвика алергична реакция и раздразнение, което води до промени в течението.
  • Сексуално предавани инфекции – болести като хламидия, гонорея и херпес могат да предизвикат нетипично бяло течение и други симптоми като болка и парене по време на уриниране.

Превенция на бяло течение

За да се предотвратят нежелани промени в течението, е важно да се следват няколко основни правила:

  • Носете памучно бельо, което позволява на кожата да диша.
  • Избягвайте използването на агресивни продукти за интимна хигиена
  • Практикувайте безопасен секс и редовно посещавайте гинеколога си за профилактични прегледи

Бялото течение е естествен процес в живота на всяка жена, но промените в неговия характер могат да сигнализират за здравословни проблеми. Редовната грижа за интимната хигиена и вниманието към симптомите са от ключово значение за поддържане здравето на вагиналната среда.

Ефективно средство за здрава вагинална флора

Ефективно решение за справяне с обилното бяло течение е използването на природни продукти. Поддържането на балансирана вагинална и чревна микрофлора е ключово за предпазване от инфекции и развитие на вредни микроорганизми. Комбинацията от натурални продукти като Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули помага за поддържане на добро интимно здраве. Те осигуряват на организма млечна киселина, гликоген, полезни бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан, които при редовна употреба възстановяват микрофлората, повишават имунитета и облекчават неприятните симптоми като течение и сърбеж.

Продуктите са налични в аптеките и онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola