вагиноза

Вагиналната секреция е нормален, дори задължителен процес за осигуряване на гинекологичното здраве и поддържане на естествената интимна хигиена при всяка жена. Проблемите се появяват, когато е налице свръхсекреция, и когато се появи гъсто бяло течение.

Причини за поява на бяло течение

Бактериална вагиноза, кандидоза (гъбична вагинална инфекция), трихомониаза – това са трите най-чести причини за поява на гъсто бяло течение с нехарактерна миризма. Подобни състояния се лекуват основно с антибиотици и противогъбични препарати. При някои жени обаче лечението не дава резултат. В такива случаи трябва да се вземе под внимание вероятността жената да страда от друго специфично заболяване.

Когато бялото течение не се преодолее с употреба на антибиотици може да е налице цитолитична вагиноза

Цитолитичната вагиноза е позната и като синдром на свръхразвитие на лактобацилите (полезни бактерии) във вагиналната микрофлора или цитолиза на Додерлейн. Характеризира се със значително увеличение на числеността на лактобацилите, което предизвиква разрушаване на епителните клетки във влагалищната лигавица. От там произлиза и наименованието цитолитична вагиноза.

От заболяването страдат голяма част от жените с диабет, тъй като лактобацилите повишават числеността си при високи нива на кръвната захар.

Цитолитична вагиноза – симптоми

Симптомите на това заболяване силно наподобяват тези при вагинална инфекция. Засегнатите жени страдат от дизурия (болезнено уриниране), сърбеж и парене във влагалището. Това е причина често да се допуска грешка при диагностициране на пациентките и да се назначава нерезултатно лечение, например с антибиотици.

Заключение и лечение

При всяка жена, оплакваща се от гъсто бяло течение би следвало цитолитичната вагиноза да се разглежда като една от възможните причини за появата му. Това състояние не се среща толкова често, колкото бактериална вагиноза или вагинална гъбична инфекция, но симптомите им често се припокриват. Неправилната диагноза често е причина за засилване на оплакванията и ненужно лечение с антибиотици и противогъбични препарати.

Лечението на цитолитична вагиноза цели редуциране броя на лактобацилите във вагиналната микрофлора. Това се постига основно чрез повишаване (алкализиране) на pH на влагалищното съдържимо. Лактобацилите нормално се развиват в кисела среда и алкализирането на средата им на обитание води до значително намаляване на числеността им. За целта се правят влагалищни промивки със сода бикарбонат или се прилагат вагинални песари, съдържащи натриев бикарбонат.

 

borola