Трихомониаза е полово предавано заболяване, при това едно от най-често срещаните. Засяга милиони мъже и жени в световен мащаб, често в активна полова възраст. При жените това е една от водещите причини за възпаления в областта на гениталиите или на половата система като цяло.

Трихомониаза се причинява от микроорганизъм – паразитът Trichomonas vaginalis. Заразяването при жените става предимо по полов път, в по-редки случаи при лоша хигиена, от заразени кърпи и хавлии, при ползване на недезинфекцирани обществени тоалетни, басейни и др. Причинителят вирее и се развива добре в алкална среда, а киселинното pH бързо го убива. Това е причината трихомонасовият паразит да засяга жените най-вече в периода на бременността, по време на прием на контрацептивни средства или при често прилагане на вагинален душ и промивки.

Трихомониазата е сред основните причини за преждевременно раждане или раждане на бебе с поднормено тегло.

При жените се проявява с отделяне на патологичен жълто-зелен вагинален секрет, дискомфорт при уриниране, болка при сексуални контакти и с появата на малки язвички по влагалищните стени. Симптомите обикновено се появяват 1 до 3 седмици след физическото заразяване. В този период жената е заразна без да подозира, поради липсата на изявена симптоматика, а това е още една причина за спазване на все по-актуалната препоръка за ползване на предпазни средства при сексуални контакти, особено при смяна на партньорите.

Лечението на трихомониаза се извършва със специални антипротозойни лекарствени препарати. С добро допълващо влияние при лечението с такива препарати, или като удачно средство за профилактика, се ползва продуктът Лактобор Интим. Лактобор Интим допринася за естественото нормализиране на вагиналното рH, стимулира размножаването и функциите на вагиналните лактобацили и поддържането на естествената интимна микрофлора при жените, която е основна бариера за навлизане на патогени в женската пикочо-полова или отделителна система.

borola