Със застудяването на времето и пика на всякакви инфекциозни състояния, много жени ще трябва да преминат през антибиотични лечения, назначени от техните лекари. В повечето случаи днес лекарите предписват и придружаващ прием на пробиотици за предпазване на полезните чревни бактерии от унищожителното влияние на антибиотичните препарати. Много рядко обаче се напомня на жените за евентуалните последствия, които те могат да предизвикат и върху вагиналната микрофлора и полезните микроорганизми там. Поради тази причина антибиотичното лечение и периода след това нерядко са съпътствани от интимен дискомфорт и развитие на различни вагинални инфекции.

Полезните лактобацили в състава на вагиналната микрофлора са сред първите потърпевши от противомикробното действие на антибиотиците. Лактобацилите отделят млечна киселина, която естествено подкислява влагалищното съдържимо и създава условия, неблагоприятни за развитие на болестотворни микроорганизми. Ликвидирането на полезната микрофлора при антибиотично лечение премахва тяхната бариерна функция. Това води след себе си бурен растеж на вредни бактерии, които причиняват инфекции (вагинози). Този проблем засяга повечето от жените, които приемат антибиотици. Излекуването от едно инфекциозно заболяване (дихателна, урологична инфекция и др.) е за сметка на поява на вагинална инфекция.

За елиминиране на този риск е необходимо по време на антибиотичен прием да се подсигури и поддържане на вагиналното здраве чрез стимулиране растежа на полезните лактобацили. Един от най-лесните, безопасни и ефективни начини за това е прилагането на Лактобор Интим гел успоредно с антибиотичното лечение и профилактично за определен период след приключването му.

Лактобор Интим гел се прилага вагинално и действието му бързо и директно стимулира растежа на полезните бактерии и унищожаването на вредните. Това се дължи на гликогена и млечната киселина в състава на Лактобор Интим, които допринасят за възстановяване на киселинния и хранителен баланс на влагалищното съдържимо. Така много бързо се превъзмогва негативното влияние на антибиотичната терапия върху вагиналната микрофлора и се гарантира вагиналното здраве.

borola