Най-полезните храни за интимно здраве при жените

Много жени се вълнуват дали има храни за интимно здраве, които да предотвратят влагалищния дискомфорт. Причината е, че голям процент от дамите се сблъскват с някаква вагинална инфекция в даден период от живота си. Най-широко разпространени са вагиналната кандидоза и бактериална вагиноза. Факторите, допринасящи за развитието им са свързани с нарушения в баланса на влагалищната микрофлора, лоша интимна хигиена, продължително антибиотично лечение, силен стрес и други. В следващите редове споделяме кои са храните с положително влияние върху женската полова система.

Храни за балансиране на вагиналното рН

Вагиналното рН е показател, който измерва киселинността на влагалищната микрофлора. При здрав женски организъм стойността му е окол 4,5. В такава умерено киселинна среда се стимулира растежа на полезните бактерии и се предотвратява развитието на патогенни микроорганизми. Но вагиналното рН се променя под влиянието на някои вътрешни и външни фактори.

Най-добрият начин да възстановите киселинността във влагалищната микрофлора е приемът на естествени пробиотици. За женското здраве от особена полза са млечно-киселите бактерии, лактобацили. В природата пробиотиците са под формата на естествено ферментирали храни. Затова на дамите се препоръчва консумация на:

  • Кисело мляко
  • Кефир
  • Кисело зеле
  • Кисели краставички
  • Зелени маслини

Храни за интимно здраве, които се препоръчват при вагинална кандидоза

При вагинална кандидоза хранителният режими има ключова роля, защото гъбичките се „подхранват“ от определени продукти, а други потискат растежа им. При микотична инфекция се препоръчва консумацията на:

  • Зеленчуци, които не съдържат скорбяла, като домати, лук, броколи, чесън
  • Плодове с ниско съдържание на захар като цитрусите
  • Здравословни източници на мазнини – най-добри са авокадо, зехтин и кокосово олио

Изброените продукти имат антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Освен това са богати на витамини и минерали, които подпомагат имунната система в борбата с инфекции.

От друга страна при вагинална кандидоза е добре да се ограничи консумацията на сладко, рафинирани въглехидрати и преработени мазнини, тъй като те стимулират растежа на гъбичките и влошават неприятната симптоматика.

Супер-храна с доказан ефект при инфекция на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища при жените обикновено протичат със сърбеж, парене при уриниране и дискомфорт в интимната зона. Безспорен лидер за превенция и облекчаване на симптомите е червената боровинка. Това растение е богато на антиоксиданти и витамин С, които убиват бактериите и подсилват имунитета. Червената боровинка най-често се приема под формата на сок, с приятен вкус.

Към тези храни за интимно здраве, добавете натурална комбинация за профилактика и лечение на вагинални инфекции

Лактобор Интим/Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор/Lactobor® капсули са перфектната природна комбинация, която допълва и усилва ефекта на полезните храни при вагинална инфекция.

Активните съставки във вагиналния гел са млечна киселина и гликоген. Млечната киселина бързо нормализира рН на влагалището, възстановява вагиналната флора и възпрепятства растежа на „лошите“ бактерии и гъбички в женския организъм. Гликогенът служи за храна на „добрите“ бактерии и подпомага техния растеж.

Капсулите съдържат висок брой млечнокисели бактерии от вида Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият имуномодулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Съставките са комбинирани така, че да нормализират вагиналната и чревна микрофлора и да повишават локалната имунна защита на вагиналната и чревна лигавица.

И двата продукта са напълно безвредни и имат отлична поносимост. Могат да се използват по време на бременност и през менопаузалния период.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x