храни за интимно здраве

Много жени се вълнуват дали има храни за интимно здраве, които да предотвратят влагалищния дискомфорт. Причината е, че голям процент от дамите се сблъскват с някаква вагинална инфекция в даден период от живота си. Най-широко разпространени са вагиналната кандидоза и бактериална вагиноза. Факторите, допринасящи за развитието им са свързани с нарушения в баланса на влагалищната микрофлора, лоша интимна хигиена, продължително антибиотично лечение, силен стрес и други. В следващите редове споделяме кои са храните с положително влияние върху женската полова система.

Храни за балансиране на вагиналното рН

Вагиналното рН е показател, който измерва киселинността на влагалищната микрофлора. При здрав женски организъм стойността му е окол 4,5. В такава умерено киселинна среда се стимулира растежа на полезните бактерии и се предотвратява развитието на патогенни микроорганизми. Но вагиналното рН се променя под влиянието на някои вътрешни и външни фактори.

Най-добрият начин да възстановите киселинността във влагалищната микрофлора е приемът на естествени пробиотици. За женското здраве от особена полза са млечно-киселите бактерии, лактобацили. В природата пробиотиците са под формата на естествено ферментирали храни. Затова на дамите се препоръчва консумация на:

  • Кисело мляко
  • Кефир
  • Кисело зеле
  • Кисели краставички
  • Зелени маслини

Храни за интимно здраве, които се препоръчват при вагинална кандидоза

При вагинална кандидоза хранителният режими има ключова роля, защото гъбичките се „подхранват“ от определени продукти, а други потискат растежа им. При микотична инфекция се препоръчва консумацията на:

  • Зеленчуци, които не съдържат скорбяла, като домати, лук, броколи, чесън
  • Плодове с ниско съдържание на захар като цитрусите
  • Здравословни източници на мазнини – най-добри са авокадо, зехтин и кокосово олио

Изброените продукти имат антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Освен това са богати на витамини и минерали, които подпомагат имунната система в борбата с инфекции.

От друга страна при вагинална кандидоза е добре да се ограничи консумацията на сладко, рафинирани въглехидрати и преработени мазнини, тъй като те стимулират растежа на гъбичките и влошават неприятната симптоматика.

Супер-храна с доказан ефект при инфекция на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища при жените обикновено протичат със сърбеж, парене при уриниране и дискомфорт в интимната зона. Безспорен лидер за превенция и облекчаване на симптомите е червената боровинка. Това растение е богато на антиоксиданти и витамин С, които убиват бактериите и подсилват имунитета. Червената боровинка най-често се приема под формата на сок, с приятен вкус.

Към тези храни за интимно здраве, добавете натурална комбинация за профилактика и лечение на вагинални инфекции

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули са перфектната природна комбинация, която допълва и усилва ефекта на полезните храни при вагинална инфекция.

Активните съставки във вагиналния гел са млечна киселина и гликоген. Млечната киселина бързо нормализира рН на влагалището, възстановява вагиналната флора и възпрепятства растежа на „лошите“ бактерии и гъбички в женския организъм. Гликогенът служи за храна на „добрите“ бактерии и подпомага техния растеж.

Капсулите съдържат висок брой млечнокисели бактерии от вида Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият имуномодулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Съставките са комбинирани така, че да нормализират вагиналната и чревна микрофлора и да повишават локалната имунна защита на вагиналната и чревна лигавица.

И двата продукта са напълно безвредни и имат отлична поносимост. Могат да се използват по време на бременност и през менопаузалния период.

borola