възстановяване на рН

При вагинален дискомфорт дамите трябва да обърнат особено внимание на грижите за възстановяване на рН във влагалището. Нарушенията във вагиналната микрофлора създават благоприятни условия за развитието на бактерии и гъбички и често са предпоставка за инфекции. Нормалното вагинално рН обикновено е по-малко от 4,5. Дисбаланс във вагиналната екосистема може да бъде установен след посещение при гинеколог, който да отчете стойностите на вагиналното рН. В следващите редове споделяме съвети за възстановяване на баланса в интимната зона.

Диета, богата на пробиотици – подходяща за възстановяване на рН във влагалището

Здравословната вагинална микрофлора се състои предимно от добри бактерии, наричани лактобацили. Те произвеждат млечна киселина, която отговаря за киселинността на влагалищната среда и потиска растежа на патогенни бактерии. За възстановяване на рН във влагалището е препоръчително диетата да бъде богата на естествени пробиотици. Пример за такива са натурално ферментиралите продукти като кисело мляко, кисело зеле и кефир. За оптимален ефект е добре да се ограничи консумацията на рафинирана захар, тъй като сладкото подхранва гъбичките и улеснява растежа им.

Спазване на отлична интимна хигиена

Повечето жени са наясно, че добрата интимна хигиена включва задължително измиване на гениталиите поне веднъж дневно. Но по-малко известно е, че използването на продукти за почистване на влагалището и вагинални душове може да наруши равновесието във вагиналната екосистема. Вагината има способността да се самопочиства и не е необходимо да ползвате козметични препарати при измиване. Оказва се, че ако попаднат във влагалището, те могат да нарушат вагиналното рН и да доведат до раздразнение. За да възстановите равновесието, заложете на редовна интимна хигиена, но само с хладка вода.

Балансиране на нарушеното влагалищно рН с натурални продукти

За възстановяване и поддържане на нормално вагинално pH, жените могат да се доверят на ефективната комбинация от Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Гелът съдържа млечна киселина и гликоген. Съставките успешно възстановяват баланса във влагалищната екосистема, като възпрепятстват растежа на вредни бактерии, причиняващи раздразнения и инфекции. Капсулите доставят оптимално количество млечно-кисели бактерии (лактобацили) в комбинация с бета-глюкан – природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Продуктът допринася за нормализиране и поддържане на вагиналната и чревната микрофлора, и за подобряване на локалната защита на вагиналната и чревната лигавици. Комбинацията от двата продукта се препоръчва за профилактика и поддържащо лечение на широко разпространени вагинални инфекции. Подходящи са за употреба през всеки период от живота, дори и по време на бременност, тъй като са напълно безвредни.

borola