бактериална вагиноза

Бактериална вагиноза е често срещана вагинална инфекция, която засяга най-често млади жени и жени на средна възраст. Възниква в резултат на нарушение в нормалната вагинална микрофлора.

Най-предразположени към развитие на инфекции на репродуктивните органи (вагиноза, гъбична инфекция или болести, предавани по полов път) са жени, които имат отслабена имунна система, бременните, както и тези, които водят активен полов живот.

Изненадващо висок процент жени с бактериална вагиноза (84%) не съобщават за проява на симптоми, или са леки и трудни за идентифициране. Но това, че често инфекцията протича без особени признаци, не означава, че не трябва да бъде лекувана или че ще изчезне от само себе си. Освен това нелекуването носи риск от развитие на други заболявания, засягащи репродуктивните органи и имунната система.

Ефективни методи за предотвратяване развитието на бактериална вагиноза

1. Избягвайте използването на агресивни сапуни и други козметични продукти около интимните части

Измиването на интимната област с продукти, които обикновено са алкални, може да предизвика възпаление, дисбаланс в pH и интимната микрофлора и повишено отделяне на секрет. Най-добре е да преустановите използването на всякаква козметика за интимна грижа, включително гелове, спрейове и дори ароматизирани дамски превръзки и тампони. Препоръчва се миенето да става само с чиста хладка вода.
Използването на памучно бельо и по-натурален перилен препарат също могат да облекчат състоянието, ако вече има наличие на някаква инфекция.

2. Забравете за вагиналните промивки

Това е една от основните причини за появата на вагинални инфекции, тъй като нарушава нормалния бактериален баланс. Промивките не само, че няма да помогнат да се преборите с инфекцията, ами е вероятно да влошат положението, защото освен лошите бактерии, се премахват и добрите бактерии, които обикновено се явяват защитници на интимното здраве на жената.

3. Засилване на имунитета с цел превенция от повторна поява на инфекция

Обикновено инфекцията рецидивира отново след няколко месеца и може да се появи дори след пълно излекуване. Това се дължи или на пренебрегване на рисковите фактори, или на нарушен имунитет, което значително повишава риска от развитие на всякакви инфекции.

Допълнителни съвети за предотвратяване появата на бактериална вагиноза

В допълнение към всички гореизброени съвети специалистите препоръчват при първи съмнения за наличие на бактериална вагиноза да се приложи изпитано средство, което успешно повлиява всякакви интимни неразположения. Лактобор Интим / Lactobor® Intim е вагинален гел, който съдържа млечна киселина и гликоген за успешно овладяване на вагинални инфекции от различен характер.

Лактобор Интим влияе добре на интимната микрофлора и предпазва от повторна поява на инфекцията.

borola