бактериална вагиноза

Бактериална вагиноза е най-честата форма на вагинит при жени на всякаква възраст. Развива се при прекомерно разрастване колониите на някои бактерии, естествено населяващи влагалището.

Бактериална вагиноза най-често се лекува с прием на антибиотици. Много често обаче наред с вредните бактерии антибиотиците унищожават и полезните микроорганизми във влагалището – т.нар. вагинални пробиотици. Така антибиотичното лечение може не само да забави справянето с бактериална вагиноза, но и да създаде условия за развитие на по-упорити типове вагинит като вагинална кандидоза. Затова лечението трябва да се провежда задължително спрямо лекарски препоръки. Важно е да се отбележи, че съответните промени в храненето може значително да ускорят възстановяването на всяка жена, страдаща от бактериална вагинална инфекция.

Бактериална вагиноза

Симптоми, по които да я разпознаете

Типичните за бактериална вагиноза симптоми включват:

  • усещане за вагинален дискомфорт
  • зачервяване и видимо отичане на влагалищната зона
  • сърбеж
  • промяна във влагалищната секреция (поява на бяло течение)

Диета за бързо възстановяване при бактериална вагиноза

Бактериална вагиноза се развива при нарушаване естествения баланс на вагиналната екосистема. Затова основна препоръка за овладяване на проблема е консумирането на продукти, които да възстановят доминантната роля на лактобацилите във влагалищното съдържимо. Храните, богати на лактобацили, включват кисело мляко с естествена закваска, кефир и др.

Чесънът е друг продукт, който може значително да ускори възстановяването след бактериална вагиноза. Уникалният му състав го превръща в естествен антибиотик, ефективен срещу широк спектър от бактерии, включително причинителите на вагинит.

Продуктите, които трябва да се избягват при лечение на бактериална вагиноза са захарните изделия, кофеиновите напитки, ферментиралите продукти и др.

Допълнение към диетата при бактериална вагиноза

Бактериална вагиноза е проблем, който често хронифицира при непълно или закъсняло лечение. Правилното хранене по време и в периода след вагинална инфекция е сигурно средство за намаляване на риска от хронифициране на интимните проблеми. За по-голяма сигурност всяка жена може да разчита на едно допълващо диетата средство, което трайно и напълно естествено нормализира състоянието на вагиналната флора.

Бактериалната вагиноза, както и другите типове вагинит може да се овладеят по-бързо и трайно с прилагането на Лактобор Интим / Lactobor® Intim гел. Той съдържа гликоген и млечна киселина. Гликогенът подхранва влагалищните лактобацили, а млечната киселина потиска развитието на болестотворни техни конкуренти. Прилагането на Лактобор Интим е напълно естествен начин за балансиране на вагиналната флора и стимулиране възстановяването след бактериална вагиноза.

borola