предпазване от бактериална вагиноза

Няма 100% предпазване от бактериална вагиноза. Рискът от тази често срещана влагалищна инфекция обаче значително може да бъде намален, като се приложат на практика съветите по-долу.

Начини за предпазване от бактериална вагиноза, които доказано работят

Основните начини за минимизиране на риска от бактериална вагиноза при жените са:

Избягване дразненето на вагиналната област

Всичко, което по един или друг начин дразни влагалището, увеличава риска от вагинална инфекция като бактериалната вагиноза. Питате се защо ли? Веднага отговаряме – защото се нарушава крехкият баланс на влагалищната флора. За да се поддържа влагалищното равновесие, е нужно да се избягва използването на парфюмирана тоалетна хартия, ароматизирани дамски превръзки или кърпички. Използването на ароматизирани сапуни и вагинални дезодоранти също не е препоръчително.

Поддържане на правилна интимна хигиена

Спазването на адекватна интимна хигиена е от ключово значение за вагиналното здраве. Интимният тоалет се извършва всеки ден с топла вода и чисти ръце. Интимната зона се почиства внимателно отпред назад с измиващо средство с нормално ниво на киселинност (pH). Така се предотвратява дразненето на интимната област и пренасянето на болестотворни микроорганизми от ануса към вулвата. Подсушаването става с нежно потупване с персонална чиста кърпа за интимна хигиена.

Носене на памучно бельо

Бельото, изработено от евтини некачествени материали като синтетичните тъкани, запарва и многократно увеличава риска от бактериална вагиноза. С оглед на това дамите трябва да носят памучни бикини. Желателно е бикините тип „прашка“ да се избягват, тъй като те крият опасност от пренасяне на инфекция от аналната област.

Безопасен секс – важна стъпка за предпазване от бактериална вагиноза

Използването на предпазни средства при полов акт намалява риска от заразяване с половопредавани инфекции, които благоприятстват появата на бактериална вагиноза.

Стимулиране растежа на пробиотични бактерии

Пробиотичните бактерии (лактобацилите) са естествени обитатели на червата и влагалището, традиционно смятани за защитници на женското интимно здраве. Ето защо техният растеж трябва да се стимулира. Това важи с особена сила за жените с рецидивираща бактериална вагиноза.

Работеща комбинация за поддържане на високи нива на лактобацили, необходими за ефективно предпазване от бактериална вагиноза

Водещи специалисти по женско здраве у нас препоръчват на жените да намаляват опасността от бактериална вагиноза с помощта на следните продукти:

Лактобор Интим / Lactobor® Intim e вагинален гел с високо съдържание на млечна киселина и гликоген. Млечната киселина поддържа влагалищното pH в нормални граници и намалява „лошите“ бактерии, причина за неприятна секреция, парене и сърбеж. Гликогенът служи за храна на лактобацилите и подпомага техният растеж.

Лактобор/Laktobor® капсули съдържа млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Съставките са комбинирани така че да:

  • нормализират вагиналната и чревната микрофлора
  • повишават локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица

И двата продукта са безопасни, могат да се използват по време на бременност и менопауза.

borola