предменструален синдром

Поне 85% от жените, които имат месечен цикъл, изпитват поне един симптом на предменструален синдром (ПМС) в дните преди менструация. Тези симптоми варират от емоционални проблеми като депресия до чисто физически оплаквания като умора, подуване на корема и др.

Симптомите на предменструален синдром са провокирани от хормоналните промени в женското тяло, предшестващи менструацията. Оказва се обаче, че освен посочените симптоми, хормоналните промени, асоциирани с ПМС, може да провокират и появата на кандидоза – най-честата форма на вагинална гъбична инфекция.

Предменструален синдром и кандидоза – как са свързани?

Хормоналните промени, асоциирани с месечния цикъл при жените, може да повлияят секрецията на влагалищната лигавица, състоянието и състава на вагиналната флора. Половият хормон естроген е ключов регулатор на тези процеси в женския организъм. Промените в нивата на естроген в периода около менструация са в основата както на предменструалния синдром, така и на повишения риск от вагинални инфекции.

Установено е, че най-честите вагинални инфекции при жените, страдащи от предменструален синдром, са кандидозите, причинени от гъбичките от род Кандида. Рискът от кандидоза е повишен и при прием на орални контрацептиви. И в двата случая именно промените в нивата на половите хормони провокират поява на кандидоза. При жените, изложени на тези провокиращи фактори, от съществено значение е да подсигурят комфорта на полезните пробиотици във вагиналната флора. Така ще стимулират естествената защитна система на влагалището срещу кандидоза и други инфекциозни състояния. В условията на хормонални флуктуации запазването баланса на вагиналната флора е основно средство за поддържане на интимното здраве.

За балансирана вагинална флора и превенция на кандидоза при предменструален синдром

Комплексна грижа за поддържане здравословния баланс на вагиналната флора предлага Лактобор Интим / Lactobor® Intim гел. Продуктът може да се прилага на всяка възраст при повишен риск или след първи симптоми на вагинален дискомфорт с изявена сухота, бяло течение, сърбеж и др. Лактобор Интим е идеално и безопасно допълнение към интимната хигиена по време на менструация, бременност, менопауза и други състояния, провокиращи хормонални флуктуации и рискове за баланса на вагиналната флора.

borola