почистване на интимните части

Ежедневното почистване на интимните части е важно за женското здраве. Какво обаче трябва да се вземе предвид при извършването му? Отговорът ни дава д-р Алисия Ернандес, която е началник на отделението по Акушерство и гинекология в мадридската болница Vithas Internacional.

Използване на специален гел за интимна хигиена

Към интимната зона трябва да се подхожда с особено внимание. Тя е деликатна и балансът в нея лесно може да бъде нарушен. С оглед на това д-р Ернандес препоръчва на първо място употребата единствено на специален продукт за интимна хигиена. По думите ѝ формулата му трябва да е разработена така че да действа успокояващо, антибактериално, защитно и балансиращо на вагиналната флора. Това на свой ред намалява риска от влагалищен дискомфорт (сърбеж, парене, неприятна миризма, обилно течение) и дава усещане за свежест.

Осигуряване на подходяща температурата на водата – важна стъпка за правилно почистване на интимните части

Колкото и невероятно да звучи, високата температура на водата може да промени вагиналното pH, а оттам и нормалната влагалищна флора. С това рискът от инфекция на влагалището (вагинит) се увеличава. Ето защо д-р Ернандес отправя специална препоръка към жените да използват хладка вода за своя интимен тоалет. „Водата с по-ниска температура е по-щадяща към pH на влагалището и свежда до минимум опасността от бактериален дисбаланс“, категорична е д-р Ернандес.

Спазване на правилната посока на измиване

„Движенията при извършване на тоалета също не бива да се подценяват. Перинеалната област (зоната около ануса и малките срамни устни при жените) трябва да се почиства в посока от вагината към ануса. По този начин се предотвратява пренос на фекални бактерии“, информира д-р Ернандес.

Избягване на честите вагинални душове – условие за правилно почистване на интимните части

Залитането в крайности е опасно и това важи с пълна сила за прекалено честите влагалищни промивки. „Прекаляването с вагиналният душ е предпоставка за нарушаване на вагиналната флора. Това пък е причина за поява на дразнене, сърбеж и вулвовагинален дискомфорт“, предупреждава д-р Ернандес.

В случай на дискомфорт в областта на влагалището поради неправилно почистване на интимните части насреща са…

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Това са два продукта за женско интимно здраве, които са доказали своята ефективност в акушеро-гинекологичната практика. Благодарение на оптималното количество млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан те нормализират влагалищната флора. Повишават локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица. Намаляват опасността от рецидив.

Продуктите действат като едно цяло. Имат удобен прием/лесна употреба. Напълно безопасни са и могат да се използват във всеки етап от живота на жената – бременност, кърмене, менопауза. Подходящи са и за девствени момичета.

borola