влагалищни инфекции

Неприятните влагалищни инфекции (вагинити) са често срещани в гинекологичната практика. Според специалисти гинеколози две от три жени проявяват симптоми на инфекция. Обичайните оплаквания са течение с нехарактерен цвят, мирис и консистенция, парене сърбеж и зачервяване в интимната зона.

Кои са основните видове инфекции във вагиналната област, кое води до развитието им, как се профилактират и лекуват? Разберете отговорите сега!

Най-честите влагалищни инфекции

Най-често срещаните типове влагалищни инфекции са гъбичните (кандидози), бактериалните вагинози и трихомонасните вагинити. Те са предизвикани от патологично развитие на болестотворни микроорганизми във вагиналната среда. Това са съответно гъбичките от род Кандида, бактериите от род Гарднерела и микробните паразити от род Трихомонас (предавани предимно по полов път).

Други не толкова разпространени вагинални възпалителни състояния са:

Хламидия

Това е полово предавано заболяване, което води до кървене, особено след сексуален акт. Обикновено протича безсимптомно. Води до сериозни последствия, сред които и безплодие.

Неинфекциозен вагинит

Както подсказва наименованието, това не е инфекциозно състояние. Възможни причини за появата му са контакт с тампон, използване на агресивни измивни средства и носене на изкуствено бельо.

Превенция на влагалищни инфекции

Поддържането на баланса на вагиналната флора и на подходяща киселинност са ключови условия за предпазване от влагалищни инфекции. Преди да кажем по какъв начин се случва това обаче, нека си припомним какво е вагинална флора.

Вагиналната екофлора представлява съвкупност от микроорганизми, които условно са разделени на „добри“ и „лоши“ бактерии. Още през 1829 г. големият германски гинеколог Албер Дьодерлайн описва най-честите микроскопични обитатели на здравото влагалище. Впечатление прави, че обръща специално внимание върху тяхното морфологичното разнообразие. По-късно в негова чест те са наречени Bacillus vaginalis Dоеderlein.

Равновесието между тях е крехко и лесно може да бъде нарушено. Като основни причини за това се посочват:

  • инфекциозни агенти (гъбички трихомонас, бактерии и др)
  • хормонален дисбаланс, вследствие на менопауза
  • често взимане на интимен душ
  • носене на неподходящи дрехи
  • необезопасен полов контакт
  • използване на продукти за интимна хигиена
  • антибиотична терапия
  • менструация с голяма продължителност
  • употреба на вътреутробен песар

Вследствие на нарушеното равновесие може да се стигне до появата на различни влагалищни инфекции.

Поддържане на баланса на вагиналното pH

Средата във влагалището е киселинна – между 3.8 и 4.5. Естествената киселинност е много важна за предпазване от влагалищни инфекции. Болестотворните бактерии не се развиват добре и не могат да се размножават в киселинна среда. Ниското pH е нужно за осигуряване баланса между количеството добри и лоши микроорганизми.

Лактобацилите са сред основните бактерии, отговорни за поддържането на здравословна вагинална флора. Причината е, че произвеждат млечна киселина (лактат), която придава киселинността на средата.

Роля на млечната киселина в предпазването от влагалищни инфекции

Лактобацилите усвояват и разграждат гликогена, който се съдържа във вагиналния секрет. Преобразуват го в млечна киселина. Осигурената киселинност на вагиналната среда стимулира размножаването и растежа на повече лактобацили, инхибира развитието на патогенните бактерии и предпазва от инфекции. Посредством отделения секрет, вагината успява да се самозащити.

Лечение на влагалищни инфекции

Повечето специалисти определят методите на лечение на влагалищни инфекции спрямо съответния вид инфекция. Целта на терапията е възстановяване баланса на нормалната вагинална микрофлора. Това се постига най-лесно, като се стимулира развитието на полезните бактерии в нея. Поддържането на подходящи за виреенето им условия позволява да извършат нормално дейността си – да отделят млечна киселина и да подкиселяват средата. В резултат способстват за възпрепятстване по-нататъшното развитие на болестотворните микроорганизми.

Природното решение за профилактика и лечение на вагинални инфекции

Все повече специалисти у нас препоръчват Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел за лечение на вагинални инфекции. Този природен продукт се прилага успешно за профилактирането им и за предотвратяване на рецидиви. Ефективността му се дължи на двете активни съставки – млечна киселина и гликоген. Благодарение на взаимодопълващото си действие те подпомагат растежа на „добрите“ бактерии и възвръщат баланса на вагиналната микрофлора.

За постигане на пълен интимен комфорт е нужно Лактобор Интим вагинален гел да се използва заедно с Лактобор / Lactobor® капсули. Той се грижи не само за вагиналната микрофлора, но и за имунитета. Двойният му ефект се дължи на уникалната природна формула. Всяка капсула на продукта съчетава силата на млечнокисели бактерии, известни като пазители на влагалището, и бета глюкан – единствения природен имуностимулатор с доказан механизъм на действие.

Лактобор Интим вагинален гел и Лактобор капсули са лесни за употреба, имат отлична поносимости са напълно безопасни. Подходящи са за жените от всички възрасти.

borola