вагинален дискомфорт

При вагинален дискомфорт дамите трябва да обърнат специално внимание на нивата на рН във влагалището. Нормалното вагинално рН обикновено е по-малко от 4,5. Когато стойността му е под 7 се счита, че средата е киселинна, а над 7 – алкална.

Високото влагалищно рН създава благоприятни условия за развитието на бактерии и гъбички и често е причина за инфекции. Но стойността му може да варира в различните периоди от живота на дамите. Преди първата менструация и след менопауза вагиналното рН може да бъде по-високо от 4,5.

Чести причини за нарушена вагинална микрофлора

При здравите жени вагиналната флора се намира в състояние на строг баланс. Но има фактори, които могат да нарушат равновесието в интимната област и да създадат условия за доминираща роля на вредните бактерии и гъбички. Такива са:

  • Лоша интимна хигиена
  • Прием на антибиотици
  • Задържане на влага в интимната област

За добро интимно здраве старателно измивайте външните гениталии поне веднъж дневно. Не се препоръчва използването на обикновен сапун или душ гел за хигиена на интимните части. Те съдържат съставки, които могат да нарушат вагиналната микрофлора като намалят популацията на полезните лактобацили. Това създава предпоставка за развитие на влагалищни инфекции. Препоръчва се да изберете продукти за интимна хигиена, които съдържат млечна киселина.

Полезните лактобацили в състава на вагиналната микрофлора са сред първите потърпевши от противомикробното действие на антибиотиците. Това понижава бариерната функция на вагината и води след себе си бурен растеж на вредни бактерии, които причиняват инфекции.

Продължителното стоене с мокър бански костюм или неправилният избор на бельо създават предпоставка за развитието на инфекции във влагалището. Влагата е благоприятна за развитието на колонии от вредни гъбички и бактерии.

Сред най-разпространените вагинални инфекции е бактериалната вагиноза. Състоянието възниква при дисбаланс във влагалищното рН и се характеризира с повишено наличие на бактерии. Оплакванията обикновено включват сърбеж, парене или болка в интимната област. При високо вагинално рН се увеличава и риска от инфекции на пикочните пътища.

Съвети за възстановяване на баланса на вагиналната флора

При трайно високи нива на рН във влагалището приложете няколко препоръки, за да ги върнете отново в норма и да елиминирате усещането за вагинален дискомфорт.

Избягвайте агресивни сапуни и душ-гелове. За добра интимна хигиена забравете продуктите с високо рН. Препоръчва се да изберете продукти за интимна хигиена, които съдържат млечна киселина и други съставки, които спомагат за поддържане на баланса във вагиналната флора. По време на менструация сменяйте редовно хигиенните средства. Продължителното стоене с тампон може да повиши вагиналното рН, тъй като рН на кръвта е леко алкално. Също така при плажуване през лятото или посещение на басейни се препоръчва да смените мокрия бански със сух, за да намалите влагата. Избирайте бельо от естествени материи, които не спарват.

Забравете усещането за вагинален дискомфорт с помощта на продукти за възстановяване на баланса във влагалищната флора

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули възстановяват флората на влагалището. Капсулите са с високо съдържание на лактобацили (Lactobacillus bulgaricus) и бета глюкан – единственият естествен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Приемът им съдейства за набавяне на полезни бактерии и възстановяване на равновесието във вагиналната флора. Допринася за повишаване на локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавици, и поддържането им здрави. Вагиналният гел съдържа млечна киселина и гликоген. Чрез тях помага за възстановяване на нормалното влагалищно pH и намалява вредните бактерии, причинители на инфекции. И двата продукта имат напълно естествен произход и действат без странични ефекти.

borola