плуване в басейн

Добрата грижа за интимната област е задължителна по време на бременност. Напълно разбираемо е през този период да фокусирате цялото си внимание върху благосъстоянието на бъдещото си дете, но е важно да не забравяте и за своето собствено здраве. Това включва поддържане на редовна и безупречна интимна хигиена за предотвратяване развитието на инфекции, които могат да навредят на плода.

Защо бременните жени са по-предразположени към развитие на инфекции в интимната област?

Нивата на pH се променят по време на бременност, което е предпоставка за инфекции в интимната област. Хормоналните промени също благоприятстват развитието на бактерии и последващи инфекции. От друга страна имунната система отслабва, което допълнително създава чувствителност на интимната област от бактериална инфекция. Затова е важно през този период да осигурите необходимата грижа за интимната област.

Добри практики за интимна грижа по време на бременност

Измивайте редовно интимните части

Въпреки че може да изпитвате необходимост да се миете по-често от обикновено заради по-обилното течение, не е препоръчително да го правите повече от два пъти дневно. Освен това е добре да използвате само чиста вода или в много редки случаи лосион или сапун без добавени оцветители и ароматизатори.

Избягвайте интимните промивки

Това нарушава баланса на бактериите във вагиналната флора.

Избягвайте да си правите гореща вана с добавена пяна

Тук важи и обяснението от предходната точка. Освен че убива добрите бактерии, горещата вана също така причинява разпространение на гъбички вътре и извън интимната област.
Ако много искате да си направите вана, най-добре е преди това да вземете душ и да избягвате добавянето на каквито и да било козметични продукти. Може да добавите малко морска сол.

Използвайте суха и чиста памучна хавлиена кърпа

Подсушавайте добре интимните части след взимане на душ. Влагата благоприятства развитието на гъбична инфекция. Освен това ползвайте лична кърпа и не я споделяйте с никого.

Носете памучно бельо

Носете удобно, 100% памучно бельо – това е натурална, дишаща материя, която ще поддържа интимната област суха по-дълго време.

Осигурете си необходимата хидратация

Пиенето на поне 8 чаши вода дневно прочиства организма и изхвърля токсините и бактериите.

Придържайте се към здравословен хранителен режим

Поддържането на добре балансиран и здравословен хранителен режим и осигуряването на достатъчно количество сън подсилват имунната система.
Опитайте да ограничите приема на храни, които се превръщат в захар в организма (хляб, ориз, паста, царевица, тестени закуски и продукти от бутер тесто). Бялата захар е храна за гъбичките и трябва да бъде напълно изключена.

Млечна киселина за нормално pH на влагалището

За възстановяване на баланса между добрите и лошите бактерии се грижи интимният гел Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Това е натурален продукт, който е подходящ като допълващо средство за интимна хигиена. Лактобор Интим съдейства за повишаване на броя лактобацили, необходими за възстановяване на нормалната вагинална флора и нормализиране нивата на pH. Освен това е напълно безопасен за използване от бременни жени и се препоръчва както за профилактика, така и за помощно средство по време на лечение.

borola