млечнокисели бактерии

Млечнокисели бактерии във влагалището могат да повлияят на предаваните по полов път вирус Зика и херпес симплекс тип 2. А така потенциално да подобрят защитата на жените от инфекциите, причинени от тези вируси (Зика инфекция и генитален херпес).

Заключенията са на екип от американски изследователи, начело с Меган Амерсон, докторант в Медицинския факултет на Тексаския университет в Галвестън.

Констатациите са представени на годишната среща на Американското сдружение по микробиология (ASM) през 2017 г. в Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ.

Важно е да се отбележи, че все пак изнесените резултати се смятат за предварителни, докато не се публикуват в рецензирано списание.

Млечнокисели бактерии – щит срещу вируси и болести

„Във влагалището живеят милиони бактерии, които съставляват т.нар. вагинална флора (вагинален микробиом). По-голямата част от тях са „добри“, тъй като се справят с бактерии, вируси, гъбички и успешно предпазват от инфекции“. Това припомня Меган Амерсон.

Заедно с екипа си Амерсон провежда серия от лабораторни експерименти. Целта е да се разбере как влияе различната бактериална среда върху способността на вирусите да оцеляват и да се възпроизвеждат.

Изследователите използват за експериментите проби вагинален секрет от здрави жени. Пробите с повече лактобацили се определят като такива с най-здравословна среда. Тук отваряме една скоба, че лактобацилите са най-разпространените бактерии в нормалната вагинална флора.

А сега резултатите

При анализа на данните изследователите установяват, че херпес симплекс вирус тип 2 (HSV-2) се репликира (размножава) по-добре в среда с по-малко лактобацили.

Ситуацията е малко по-сложна при вируса Зика (Zika). Резултатите са противоречиви. Въз основа на данните учените предполагат, че специфични видове бактерии могат да окажат въздействие върху репликацията на вируса Зика. Нужни са допълнителни изследвания, за да се определят кои са точно тези бактериални видове.

„Обнадеждени сме, че „добрите“ влагалищни бактерии потенциално биха могли да ограничат или предотвратят инфекция чрез промяна на експресията на гени във вагиналните клетки“. Това казва накрая Амерсон.

Висок брой млечнокисели бактерии за оптимална защита от женски инфекции

Специалисти в областта на женското здраве у нас препоръчват една изпитана комбинация за добро интимно здраве.

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули са два доказали се продукта за интимния комфорт при жената. Освен високо количество „добри“ бактерии (лактобацили) те осигуряват бета-глюкан, млечна киселина и гликоген. Всичко това е напълно достатъчно за поддържане на здрава бактериална флора във влагалището и червата. Това, на свой ред, е предпоставка за интимен комфорт, самочувствие и здраве.

Продуктите са напълно безопасни. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящи са за жени от всички възрасти. Могат да се използват в периода на бременност и менопауза. Предлагат се в аптеките. Налични са и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola