влагалищни бактерии

Влагалищни бактерии са в основата на антибиотик при женски гинекологични проблеми. По мнението на експертите това е истински пробив в лечението и профилактиката на влагалищни инфекции (вагинити). Успехът е на учени от няколко американски институции, включително от Харвардския и Калифорнийския университет. Те идентифицират въпросните бактерии и използваните от тях гени за синтезиране на веществото, което се бори с причинителите на вагинити. Резултатите от работата са публикувани в сп. Cell.

Влагалищни бактерии – в помощ срещу вагинити

„Нашият анализ показа, че човешкият микробиом (микровселената от микроби в тялото) произвежда хиляди малки молекули. Едва в началото сме на процеса по идентифицирането им“. С това уточнение започва д-р Мохамед Доная. Той е изследовател в Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) и водещ автор на проучването.

С компютърна програма д-р Доная и екипът му идентифицират гени, използвани от бактерии за синтезиране на лечебни молекули. В крайна сметка изследователите откриват над 1800 групи гени в червата, приблизително същия брой в устата, повече от 500 в кожата и още толкова във влагалището. Само една малка част от тези гени обаче представляват интерес за учените. Изследователите изолират молекулата лактоцилин, синтезирана от бактерии в женското влагалище Лактобацилус гасери (Lactobacillus gasseri). Тази молекула е активна срещу грам положителни и грам отрицателни бактерии. Казано с други думи, тя има свойството да убива „лошите“ бактерии и да запазва живота на „добрите“ бактерии.

Нови надежди и възможности

„Резултатите от проучването ще са много полезни за разработване на нови тясно специализирани антибиотици. И тук не говорим само за такива срещу влагалищни инфекции“, посочва д-р Доная. Той обръща специално внимание на факта, че техниката е приложима и за други антибиотични средства. „Ако търсите антибиотик срещу антракс, не е ли най-логично да го намерите в почвата, където се развива антраксният бацил? За пръв път след близо 150 години на изследвания микробиомният анализ предоставя тази възможност“, категоричен е експертът.

„Добри“ влагалищни бактерии в подкрепа на борбата срещу женските инфекции

За възстановяване и поддържане на баланса във влагалищния микробиом много специалисти по женско здраве у нас препоръчват прием на лактобактерии. Високо количество от тези „добри“ бактерии се съдържа в Лактобор / Lactobor® капсули. Действието им е допълнено от бета-глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Формулата е такава, че поддържа нормалния чревен и урогенитален микробиом, повишава локалната имунна защита на вагиналната и чревна лигавица.

За оптимален ефект е желателно капсулната форма да се комбинира с Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел. Активните съставки тук са млечна киселина и гликоген. Те действат в синхрон, за да поддържат нормалното вагинално pH и да намалят „лошите“ бактерии, причинители на инфекции.

Продуктите са напълно безопасни. Подходящи са за девствени момичета, бременни, кърмачки и жени в менопауза.

borola