Интимното здраве е важен аспект от живота на всяка жена. Голям процент от жените се сблъскват с някакъв вид вагинална инфекция в определен етап от живота си. А провокиращите фактори, които могат да доведат до нарушения в баланса на вагиналната флора, са лоша интимна хигиена, продължителен прием на антибиотици, психологически проблеми, хормонални проблеми, секс без предпазни средства, честа смяна на интимни партньори, непълноценно хранене и други.

7-те храни, които поддържат интимното здраве на жените

1. Лимони

Едни от най-добрите храни за интимното здраве безспорно са лимоните. Те поддържат доброто здраве на влагалището благодарение на естествената си киселинност, с която се поддържат здравословни нива на pH във влагалището. Освен това, антиоксидантите, които съдържат, защитават клетките от увреждането на свободните радикали. В допълнение към това, лимоните действат като имунен стимулатор и се борят с инфекциите.

2. Кисело мляко

Тази полезна храна съдържа живи култури (лактобацили), които не само че предпазват от вредни микроорганизми, но също така произвеждат млечна киселина (лактат), която съдейства за унищожаване на вредните микроорганизми, които причиняват инфекции. Млечната киселина съдейства за възстановяване на нормалното pH във влагалището.

3. Боровинки

Сокът от червена боровинка е чудесно средство за подобряване на интимното здраве на жените. Той възстановява нормалното pH във влагалището, а киселинните му свойства се борят с бактериите, които причиняват вагинални инфекции, инфекции на уринарния тракт и други подобни проблеми.

4. Кейл (листно зеле)

Този полезен зеленчук, заедно с други зелени листни зеленчуци, се бори с вагиналната сухота, паренето, сърбежа. Той е богат на витамин А и C и подобрява циркулацията на кръвта. Освен това подсилва имунната система, а силната имунна система предпазва организма от всякакви инфекции.

5. Авокадо

Авокадото е плод, който снабдява организма с полезни мазнини. Те поддържат здравето на влагалищната стена и съдействат за естествените процеси на производство на влагалищен секрет.
Съдържащите се в него калий и витамин B6 също подкрепят интимното здраве на представителките на нежния пол.

6. Едамаме

Зелен боб едамаме съдържа фитоестрогени, които подобряват влажността във влагалището, а това предотвратява появата на сухота и сърбеж. Тази храна съдържа белтъчини, омега-3 мастни киселини, минерали и витамини, които помагат на женския организъм да се бори с предменструални и менопаузални смущения.

7. Ленено семе

Храните, богати на омега-3 мастни киселини и фитоестрогени са особено полезни за интимното здраве на жените. Фитоестрогените повишават нивата на естрогените по естествен начин, което предпазва от вагинална сухота. А цинкът, който се съдържа в лененото семе, също се бори с вагиналната сухота, паренето и сърбежа.

Постигане на оптимален баланс на вагиналната флора

Всяка уважаваща себе си жена държи на своето интимно здраве и лична интимна хигиена. За тези жени е създаден специален продукт на основата на най-ценните вещества за възстановяване на баланса на вагиналната флора – млечна киселина и гликоген.

Лактобор Интим / Lactobor® Intim е подходящ за жени във всяка възраст, тъй като стимулира дейността на полезните бактерии (лактобацили) и същевременно възпрепятства размножаването на вредните бактерии и гъбички.

borola