менструалната чашка

Менструалната чашка е толкова безопасна и ефективна, колкото дамските превръзки и тампоните. Това е заключението на британски изследователи. Те достигат до него, след като анализират данни от 43 проучвания, включващи над 3300 жени и момичета по целия свят. Пред сп. The Lancet Public Health учените казват, че проучването запълва една голяма информационна празнина.

„1,9 жени по света са в менструална възраст и прекарват средно 65 дни в годината в цикъл. На фона на това има малко задълбочени проучвания, които сравняват хигиенните продукти, използвани от жените по време на менструация“. Думите са на главната авторка на изследването д-р Пенелопе Филипс Хауърд от Ливърпулското училище по тропическа медицина (LSTM) в Англия. Тя казва, че с колегите ѝ са опитали да наваксат пропуска. За целта събират и обобщават информацията за дамската менструална чашки. А след това – съпоставят данните с тези за останалите хигиенни продукти за менструация.

Менструалната чашка – преглед и обобщение на наличната информация

Четири от проучванията, които анализират британските изследователи, сочат, че опасността от протичане е еднаква при менструалните чашки, превръзките и тампоните. Според друго проучване рискът от протичане е значително по-нисък при менструалните чашки.

Данните разкриват още, че употребата на менструални чашки не е свързана с повишен риск от инфекция.

Има 5 докладвани случая на синдром на токсичния шок след използване на менструална чашка. Изследователите обаче не успяват да установят дали рискът е по-висок, или по-нисък от този при тампоните. Причината е, че не са запознати с точния брой на използващите менструална чашка жени.

Четири изследвания показват също, че менструалните чашки имат пренебрежимо въздействие върху вагиналната флора, която е част от микробиома на жената.

Проучванията, които изследват влагалището и шийката на матката, не откриват увреждане на тъканите в резултат от използването на менструална чашка.

Разбира се отзивите не са само положителни

Някои жени срещат трудност при изваждане на менструалните чашки. Девет жени съобщават за поява на проблеми с пикочните пътища, шест – за алергия и обрив, пет – за болка, три – за рани на влагалището.

Макар и да е минимален, рискът от вагинални проблеми при употребата на менструалната чашка все пак съществува

При установяване на такива наши специалисти гинеколози препоръчват Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Това са два изпитани във времето продукта, които работят в синхрон, за да върнат комфорта и интимното самочувствие на жената. Едновременният им прием доставя на женския организъм млечна киселина, гликоген, висок брой млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета-глюкан. Съставките се допълват и взаимно усилват своето действие. В резултат влагалищното раздразнение се успокоява, сърбежът и неприятната миризма изчезват. Вагиналната и чревната микрофлора се нормализират и имунната защита на организма се повишава.

Продуктите са напълно безопасни. Имат удобен прием/употреба. Налични са в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola