лечение на сърбеж в интимната област

Подходящо лечение на сърбеж в интимната област се назначава в зависимост от причината, провокираща неприятното оплакване. В допълнение към интимния сърбеж дамите може да изпитват раздразнение, парене, промяна в цвета и консистенцията на влагалищния секрет и болка. В следващите редове споделяме какво най-често провокира интимния дискомфорт при дамите.

Вагинална кандидоза – най-честата причина дамите да търсят лечение на сърбеж в интимната област

Най-често „виновник“ за интимен сърбеж при жените се оказва вагиналната кандидоза. Инфекцията се причинява от свръхрастеж на гъбички от рода Candida albicans. Други характерни симптоми са парене, зачервяване и секреция на гъсто бяло течение, наподобяващо извара. Обикновено за лечение на вагинална кандидоза се използват антимикотици. Коварното на гъбичната инфекция е, че често рецидивира. Препоръчително е при симптоми на вагинална кандидоза, които не отшумяват, да се направи консултация с гинеколог, който да постави диагноза и да назначи подходяща терапия.

Полово-предавана инфекция

Някои инфекции, предавани по полов, могат да причинят дразнене, сърбеж, промяна в консистенцията на вагиналния секрет и лека миризма. Сексуално-предаваните инфекции са значително по-опасни и изискват своевременно лечение. Понякога интимният сърбеж може да е издайнически симптом на хламидия, трихомоназа, гонорея и генитален херпес.

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза смущава дамите, когато балансът между „добрите“ и „лошите“ бактерии в интимната зона е нарушен. Най-сигурният симптом, по който ще я познаете, е белезникав влагалищен секрет със силен мирис на развалена риба, придружен от сърбеж и дразнене. Инфекцията може да засегне всяка жена, но най-уязвимата група са дамите в детеродна възраст. Възможно е бактериалната вагиноза да отшуми от само себе си, но в някои случаи се налага медикаментозно лечение.

Кожна алергия

Определени дразнители могат да причинят раздразнение в интимната зона. Козметични продукти, измивни препарати за интимна хигиена, ароматизирани тампони и превръзки могат да предизвикат сърбеж и раздразнение във или около вагиналната област. За да се избегне вагиналния дискомфорт, експертите съветват дамите да не се престарават с интимната хигиена. Достатъчно е вагината да се измива редовно с хладка вода или с продукт, който не съдържа агресивни съставки, като изкуствени аромати. Ако забележите, че преминаването към определени менструални или хигиенни продукти причинява вагинален сърбеж или друго оплакване, преустановете употребата. Ако симптомите не отшумяват задължително се консултирайте с лекар.

Натурално лечение на сърбеж в интимната област

Сърбежът може да бъде облекчен, а интимния комфорт възстановен с помощта на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Двата продукта съдържат комбинация от натурални съставки със синергично действие – млечна киселина, гликоген, млечно-кисели бактерии и бета глюкан. Успоредната употреба възвръща баланса в женската интимна флора и повишава локалната защита на вагиналната лигавица. Елиминира сърбежа, раздразнението, паренето и неприятната миризма в интимната област, и подобрява вагиналната влажност. Спомага за бързо овладяване на интимни инфекции, като бактериална вагиноза и вагинална кандидоза. Посочените продукти са с високо качество и профил за безопасност. Могат да се прилагат през всеки период от живота, включително по време и след бременността, и менопаузата.

borola