Учени от Станфордския колеж в Калифорния (САЩ) публикуваха данни от свое изследване, касаещо бременните жени. Установено е, че състоянието на вагиналната флора влияе пряко върху протичането на бременността. Нормално преобладаващата част от полезните бактерии трябва да са от рода Лактобацилус. При липса на лактобацили се повишава не само рискът от вагинални инфекции, но и опасността от преждевременно раждане.

Кога и защо се установява липса на лактобацили във вагиналното съдържимо?

Направеното откритие дава възможност на лекарите много по-точно да преценяват риска от преждевременно раждане при всяка жена. За целта на изследването си американските учени са ползвали данни от 50 жени, 15 от които са родили преждевременно. Проследено е състоянието на вагиналната им флора по време на бременността и след раждането.

Установено е, че тези, които са родили преждевременно, са имали намалено количество лактобацили във вагиналната флора в последните фази на бременността.

Интересно е да се отбележи, че непосредствено след раждането липсата на лактобацили става още по-съществена. За сметка на тях във вагиналната флора се увеличава броя на други типове микроорганизми. Дисбалансът се запазва в продължение на поне една година след раждането. Според учените това създава по-голяма опасност при жените, които забременяват отново, скоро след раждане. При тях още от началото на бременността ще бъде налице дисбаланс на вагиналната флора и рискът от преждевременно раждане е по-висок. Необходимо е липсата на лактобацили да бъде компенсирана и това важи за всяка бременна жена.

Има ли безопасен начин да поддържате баланса на вагиналната флора през бременността?

Числеността на лактобацилите може да се поддържа в норма с помощта на напълно безвредни за плода и бъдещата майка средства. За целта може да разчитате на Лактобор Интим / Lactobor® Intim гел. В състава му са включени млечна киселина (лактат) и гликоген.

Комбинираният ефект на тези съставки действа изцяло за стимулиране и поддържане дейността на лактобацилите и тяхната численост. Гликогенът е основният им хранителен източник, а лактатът пречи на развитието на конкурентни и болестотворни микроорганизми във влагалището. Лактобор Интим е напълно безопасен за прилагане през бременността за компенсиране липсата на лактобацили. Освен това помага за превенция и справяне с различните форми на вагинитбактериална вагиноза или кандидоза.

 

borola